Foto arhiv

Srečanje ob 65. letnici hokeja na Jesenicah

8.1.2013

Spomnili smo se 65. letnice hokeja na Jesenicah

Čeprav segajo prvi začetki hokeja na Jesenicah že v obdobje tik pred drugo svetovno vojno, pa se je pravi zagon hokejske dejavnosti zgodil v zimi 1947/1948, ko je bil 6. januarja 1948 ustanovljen hokejsko-drsalni odsek pri Fizkulturnem društvu Jože Gregorčič Jesenice. Že po nekaj mesecih pa je prišlo tudi do spremembe v organiziranosti športa v tedanji državi. Tako je bilo društvo preimenovano v Športno društvo Jože Gregorčič Jesenice, odsek pa je postal klub. Hokejski klub je v okviru Športnega društva Jesenice deloval do leta 1996. Namreč, klub je nekako prerasel okvire matičnega društva in je takrat postal samostojno društvo. Dve leti za tem (1998), pa so se zaradi bolj transparentnega delovanja odcepile tudi vse mlajše selekcije kluba vključno z mladinci in drugo člansko ekipo. Od takrat naprej govorimo o dveh društvih HK Jesenice in HD mladi Jesenice.

Na slovesnosti 8.1. 2013 v Kolperni na Jesenicah, ki jo je pripravila Športna zveza Jesenice ob pomoči Zavoda za šport Jesenice so se zbrali nekdanji hokejisti, hokejski delavci in vsi, ki imajo hokej radi. V kulturnem programu je nastopil Kvintet za pet iz Blejske Dobrave. Branko Jeršin je povzel v kratkem predavanju prehojeno pot v teh 65. letih organiziranega delovanja hokeja na Jesenicah. Ob tej priložnosti je Športna zveza Jesenice podelila tudi dve plaketi v zahvalo za dolgoletno navijaško podporo in promocijo Jesenic v Baški grapi oziroma na Primorskem. Priznanje je tako prejel Gusti ČUFER, ki že več kot 50. let navija za Jesenice in je bil tudi gonilna sila navijačev, ki že toliko let hodijo na tekme iz Grahovega in širše okolice. Drugo priznanje pa je prejelo Športno društvo Zarja Grahovo – Koritnica, ki že dve desetletji organizira v juniju Jeseniško noč na Grahovem.

V drugem delu prijetnega druženja je prisotnim čestital za obletnico generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, v imenu Občine Jesenice pa je v kratkem nagovoru ob obletnici čestitala tudi podžupanja Jesenic Vera Pintar. Sledila je predstavitev vizije delovanja Hokejskega društva mladi Jesenice, ki jo je pripravil predsednik tega društva Miha Rebolj. V razpravo o bodočnosti jeseniškega hokeja pa so se vključili tudi gostje prireditve Boris Čebulj, Boris Bregant in Dušan Dragojevič. Prijetna slovesnost se je zaključila s prijateljskim druženjem in obujanjem spominov.

Branko Jeršin