Foto arhiv

Predavanje: Varna uporaba defibrilatorjev

22.2.2017

V petek, 17.2.2017 smo v telovadnici športne dvorane Podmežakla pripravili zanimivo predavanje o uporabi defibrilatorjev. Predavanje je bilo namenjeno vsem športnikom, rekreativcem in občanom z namenom pomagati človeku v stiski. Žal odziv na predavanje ni bil velik, kljub vsemu pa so slušatelji pridobili kar nekaj novih informacij.
Vsebina predavanja se nam zdi zanimiva in pomembna, saj se vsak človek znajda v situaciji, ko mora pomagati sočloveku v težkih trenutkih.
Nenadna smrt, kot se v medicini imenuje nenadna zaustavitev delovanja srca in prenehanja dihanja, je lahko posledica prehodnih oziroma popravljivih vzrokov. Z današnjim znanjem v medicini je mogoče nekatere od teh vzrokov odpraviti. Če prizadetemu v kritičnem obdobju po nastopu nenadne smrti vzdržujemo osnovne življenjske funkcije (z zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem) in pozneje z dodatnimi postopki oživljanja ter z ustrezno oskrbo po uspešnem oživljanju, lahko ta še mnogo let normalno živi.
Na predavanju, ki ga je organizirala Občina Jesenice v sodelovanju s I HELP projektom, so bili predstavljeni postopki oživljanja z varno uporabo defibrilatorja.
Avtomatski zunanji defibrilator ali AED je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma. Njegova uporaba je zelo preprosta, namenjen je tako medicinskemu osebju kot laikom. Defibrilacija pomeni dovajanje električnega toka srčni mišici skozi prsno steno z namenom, da prekinemo srčni zastoj.
Na Jesenicah imamo na nekaj mestih nameščene defibrilatorje - naprav za oživljanje. Na Zavodu za šport Jesenice imamo dva, ki sta nameščena v Športnem parku Podmežakla in v času obratovanja letnega kopališča Ukova na kopališču.