Foto arhiv

Otvoritev muzeja športa 2. del - spominska zbirka o jeseniških športih na ledu

25.9.2020

Ob praznovanju prvega slovenskega praznika športa, ki ga praznujemo 23. septembra, smo v avli Športne dvorane Podmežakla odprli drugi del muzejske športne zbirke športov na ledu, gradnji in obnovi dvorane.

Občina Jesenice je na pobudo športnih delavcev že pred leti v svojo strategijo športa dodala usmeritve ohranjanja jeseniške športne dediščine in formirala delovno skupino. Jesenice z okolico se ponašajo z bogato športno zgodovino, zato naj bo Podmežakla mesto, kjer bo zbrana celotna jeseniška športna zgodovina.

V prvi fazi priprave muzeja so bile leta 2018 ob 70 letnici hokejskega kluba pod strop Športne dvorane Podmežakla izobešene zastave za vse osvojene naslove državnih prvakov. V drugi fazi je ob praznovanju 1. slovenskega športnega praznika v avli svoj prostor dobila zgodovina dvorane s športi na ledu. V upanju, da bo delovna skupina lahko nadaljevala s svojim delom je želja, da tudi ostala jeseniška športna društva in klubi, ki jih ni malo, najdejo svoj prostor.

Na otvoritvi razstave, ob upoštevanju priporočil NIJZ, je Branko Jeršin, sekretar Športne zveze Jesenice in Regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije predstavil pomen praznika športa povezanega z bogato jeseniško športno zgodovino, kustos Gornjesavskega muzeja Aljaž Pogačnik je predstavil vsebino muzejske zbirke. Razstavo je slovesno odprl župan Občine Jesenice Blaž Račič. Prireditev je popestril kantavtor Fajko z glasbenimi vložki vezanimi na gornjesavsko dolino, prireditev je povezovala Branka Smole.

Ob tej priložnosti se Občina Jesenice, Gornjesavski muzej, Športna zveza z regijsko pisarno OKS in Zavod za šport Jesenice zahvaljujemo vsem posameznikom, ki so prispevali športne rekvizite in pomagajo pri nastajanju jeseniške muzejske športne zbirke.

Razstavo si lahko ob upoštevanju priporočil NIJZ ogledate v recepciji dvorane vsak dan v času obratovanja dvorane. Vabljeni!