Foto arhiv

ICG Coventry - Team Jesenice, celotno poročilo dogajanja

25.8.2022, fotogalerija

ICG Coventry - Team Jesenice

ICG Coventry - Team Jesenice
JESENICE ODHAJAJO NA SVETOVNE MESTNE ŠPORTNE IGRE OTROK

International Children's Games Coventry 2022 - Svetovne igre šolarjev, Coventry
Anglija, 11. - 16. avgust 2022
Svetovne športne igre otrok bo letos med 11. in 16. avgustom gostilo angleško mesto Coventry. Na igre so prijavljene mestne ekipe iz celega sveta. Športniki sodelujejo v ločeni konkurenci deklet in dečkov v atletiki, košarki 3x3, plezanju, malem nogometu, plavanju, namiznem tenisu in tenisu. Mestno ekipo sestavlja največ 18 športnikov in 5 spremljevalcev.
Otvoritvena slovesnost bo 12. avgusta, ob 18:00 uri na mestnem stadionu v Coventryju. Tekmovanja bodo potekala na različnih športnih prizoriščih v okolici mesta. Po koncu iger sledi še zaključna slovesnost.
Športna ekipa Občine Jesenice se na igre odpravlja prvič. Mesto bo zastopalo 17 športnikov, trije trenerji, vodja poti in predstavnik mesta, župan g. Blaž Račič. Jeseniški športniki bodo nastopili v naslednjih disciplinah:
1. plavanje (2 plavalki)
2. plezanje (3 plezalci)
3. košarka 3x3 (4 igralci)
4. mali nogomet (8 igralcev)
Pravico do nastopa na igrah imajo športniki, ki obiskujejo jeseniške osnovne šole, stari med 12 – 15 letom, letniki 2007, 2008, 2009 in 2010. Udeleženci morajo imeti minimalno starost 12 let, in najvišjo starost 15 let. Morajo biti učenci, ki so mlajši od 16 (starostna meja v veljavi 31.12 v letu otroških iger), vendar starejši od 12 let (starostna meja velja 01.01 v letu otroških iger).
Tekmovalci in trenerji bodo nameščeni v univerzitetnem središču Warwick, Coventry, Anglija.
Poleg športnih tekmovanj bo čas tudi za promocijo našega mesta in dežele. Na igrah bomo predstavili vse lepote, ki obdajajo mesto Jesenice.
Več na povezavi:
www.zsport-jesenice.si/...
Povezava na spletno mesto iger:
www.coventryicg2022.org/

Še 21 dni do odhoda
Pozdravljeni spoštovani sledilci in dragi prijatelji jeseniškega športa!
Po letu 2019 in igrah v ruski Ufi, je po obdobju krize z virusom in dveh odpovedanih tekmovanjih vendarle prišel čas za novo srečanje mladih športnikov. Mladina, stara med 12 in 15 let, se bo tokrat sestala v Coventryju v Angliji, kjer bodo potekala tekmovanja v malem nogometu, košarki 3x3, tenisu, namiznem tenisu, športnem plezanju, plavanju in atletiki. Igre v Angliji bodo potekale med 11. in 16. avgustom.
Uradna stran ICG Coventry 2022: www.coventryicg2022.org/
Navdušeni smo, da se bodo prvič v zgodovini iger, ki se odvijajo vse od leta 1968, Mednarodnih otroških iger (International Childrens games -ICG) udeležile tudi Jesenice. Gre za dogodek, kjer se združijo kultura, druženje in tekmovanje. Je verjetno največji dogodek, ki si ga mladi športniki v teh letih lahko želijo. Neprecenljiva izkušnja doživetja samih iger in veliko tekmovanje z vrstniki iz vsega sveta. Stik z drugimi kulturami je neprecenljiva izkušnja širjenja obzorij mladih ljudi in čudovita odskočna deska v življenje. Ne gre prezreti dejstva, da so se ICG začele v Sloveniji. Da, v Sloveniji. Prve mednarodne igre šolske mladine so bile organizirane v Celju, kjer še danes stoji spominsko obeležje. Začetnik in pobudnik Iger je bil g. Metod Klemenc. Iz enodnevnega tekmovanja nekaj mest na prvih igrah je v dobrih 50 letih dogodek prerasel v megalomansko mednarodno priznano tekmovanje, kateremu se je priklonil tudi Mednarodni Olimpijski komite.
Več o nastanku in zgodovini ICG si lahko preberete na povezavi: https://en.m.wikipedia.org/...
Organizacijo in logistiko jeseniške odprave je prevzel Zavod za šport Jesenice , zahvala pa gre tudi Občina Jesenice , ki je priskrbela prepotrebna sredstva. Glavna vloga pa seveda pritiče jeseniškim mladim športnikom, ki bodo mesto med Karavankami in Mežaklo zastopali na angleških tekmovališčih.
V Združeno kraljestvo bo odpotovalo 17 mladih športnikov, ki bodo barve mesta branili v malem nogometu (8 športnikov), košarki 3x3 (4), športnem plezanju(3) in plavanju(2). Z njimi bodo na pot odšli še trije panožni trenerji, vodja odprave in kot predstavnik mesta tudi župan Jesenic, g. Blaž Račič. Športniki, vsi so učenci #OŠ_Koroška_bela, #OŠ_Prežihov_Voranc in Osnovna šola Toneta Čufarja, Jesenice ali pa so do nedavnega bili, nekaj njih pa bo že septembra dijakov Srednja šola Jesenice in Gimnazija Jesenice , se bodo skupaj s trenerji in delegati na pot odpravili z vlakom, preko Beljaka, Muenchna, Frankfurta in Bruslja do Calaisa v Franciji, kjer bodo spoznali Eurotunel, skozi katerega bodo vstopili na Otok. Nato se bodo preko Londona pripeljali v Coventry. Po dolgi poti, ki jim bo vzela skorajda celoten 11. avgust in na katerem bodo videli Avstrijo, Nemčijo, Belgijo, Francijo in Anglijo, bodo naslednji dan že spoznali svoja tekmovališča na uradnih treningih in se zvečer udeležili slavnostne otvoritve iger, ki bo po informacijah iz Anglije potekala delno po samem mestu Coventry in se zaključila na mestnem nogometnem stadionu. Na otvoritvi bodo po napovedih lahko spoznali mnogo zgodovinskih in kulturnih zanimivosti Coventryja, pa tudi videli nastopati finaliste priljubljenega TV šova "Britain's got talent".
Od 13. do 15. avgusta se bodo mladi Jeseničani na nogometnih in košarkarskih igriščih, na plezalnih stenah in v bazenu borili za čimboljše športne dosežke z vrstniki iz vsega sveta. Na igrah bo, po informacijah organizatorja, nastopilo 73 mest iz 32 držav iz vsega sveta, iz vseh petih kontinentov. Rezultatskega pritiska na mlade športnike seveda ne bomo vršili, saj je konkurenca povsem nepoznana in nihče ne more imeti občutka do kam lahko seže. Lahko smo le ponosni na naše mlade športnike, ki bodo na tekmovališčih in na prizorišču dali vse od sebe, da Jesenice predstavijo v najlepši možni luči. Seveda pa bomo držali pesti in potiho upali, da se kateri izmed naših mladih športnikov domov vrne s kolajno.
Na tej strani se bomo potrudili, da vam še pred igrami predstavimo Jeseničane, ki nas bodo v Angliji zastopali, vam predstavili pot od ideje do realizacije udeležbe Jesenic, razkrili nekatera pričakovanja jeseniških udeležencev in vas seveda sproti obveščali o vseh novostih. Vse, da domov prenesemo čimveč utrinkov iz poti in iz samih iger. Že pred igrami vam bomo predstavili vse predstavnike odprave, preverili bomo kako se športniki in njihovi trenerji pripravljajo na svoje nastope, kako gledajo na to edinstveno priložnost, kaj pričakujejo od svojih nastopov in še mnogo drugega. Storili bomo vse, kar bo v naši moči, da igre približamo kar največjemu številu Jeseničanov in tudi drugih, ki jih nastop mladih športnikov iz Jesenic tako ali drugače zanima. Zato nas spremljajte, povejte za nas vsem atom, mamam, tetam, stricem, sošolcem, učiteljicam, prijateljem, bratom, sestram... delite naše objave in jih všečkajte. Bodite z nami. Skupaj podprimo mladi rod jeseniških športnikov, ki bodo ime mesta ponesli v svet!

14 dni do odhoda
Nogomet
Največji globalni šport. Mirno lahko rečemo športna institucija. Najpomembnejša postranska stvar na svetu. Ali kot so temu rekli davnega leta 1930 v tedanji Kraljevini Jugoslaviji, katere del je bil tudi velik del današnje Slovenije: "najvažnija nevažna stvar". Zakaj omenjamo leto 1930? Takrat se je v Montevideu (Urugvaj) zgodilo prvo svetovno prvenstvo v nogometu. In takrat je tudi takratna domovina naših prednikov, nekdanja Kraljevina Jugoslavija prvič sodelovala. Tako, kot bodo letos Jesenic prvič nastopile na ICG. Tu je še ena vzporednica. Leta 1930, so del poti takratni reprezentanti opravili z vlakom. Le, da so takrat za pot do Marseilla potrbovali kar 3 dni (nato so pot v Urugvaj še 18 dni nadaljevali s prekooceansko ladjo). Tudi jeseniški mladi nogometaši bodo kot del Ekipe Jesenic na svojo prvo zares veliko mednarodno tekmovanje odšli z vlakom, pot pa bo vendarle mnogo krajša in predvsem udobnejša, kot je bila tista pred 92. leti.
Jeseniški nogomet ima dolgo in bogato tradicijo. Klub, ustanovljen davnega leta 1912, letos praznuje častitljivih 110 let. V tem času je klub "ustvaril" mnoge uspešne nogometaše, ki so svoj talent in svojo kvaliteto dokazovali tako v domačih ligah, kot tudi v tujini in v državni reprezentanci. Zdaj se je jeseniški nogomet srečal z novo prelomnico. Prvič v zgodovini bodo jeseniški nogometaši del Mednarodnih iger šolske mladine.
Barve Jesenic bodo na zelenicah v Coventryju v Angliji, samooklicani domovini nogometa zastopali: Emin Balagić, Lan Biščević, Benjamin Jakupović, Mark Jovanov, Alen Kapić, Alan Lemeš, Lian Redžić in Tarik Vukalić. Za pripravo, taktiko in vse ostalo bo skrbel klubski trener, glede na format tekmovanja ga lahko poimenujemo tudi selektor Jesenic, Darjo Railić. Z njim smo pred zgodovinskim nastopom opravili kratek pogovor.
* Darjo pozdravljeni. Kako gledate na nastop nogometne ekipe na igrah? Za Jesenice se vse to dogaja prvič.
-Na nastop gledam kot na neko novo dogodivščino, novo izkušnjo, novo avanturo. Res je, dogaja se prvič in iskreno upam, da ne zadnjič.
*Kaj takšno tekmovanje pomeni vam kot trenerju in kaj fantom, ki bodo igrali za Jesenice?
- Vsem nam verjetno pomeni kot neka nova izkušnja, spomin ki nam bo ostal večno v spominu.
*Je prisotno kaj treme pred nastopom?
- Zaenkrat ni občutiti treme, bo pa sigurno prisotna, ko bomo v Angliji, ko bomo začutili utrip iger in velikost tekmovanja.
*Komaj čakate odhod in da vse skupaj začne? (Vi in fantje)
-Definitivno, da vsi skupaj komaj čakamo da gremo. Odštevamo dneve.
*Konkurenca zaenkrat še ni znana. Čeprav je bil žreb predtekmovanja že opravljen, organizator informacij še ni objavil. Kaj pričakujete od konkurence?
- od konkurence pričakujem predvsem pošteno borbo, FAIRPLAY.
*Kaj pričakujete od nogometne ekipe Jesenic?
- Tako kot vedno, od moje ekipe pričakujem pravi pristop, željo in sproščenost. Predvsem pa nobenega pritiska. Želim si, da se zabavajo in da jim to tekmovanje ostane v čim lepšem spominu.
*Morda še vaša osebna rezultatska pričakovanja? Morda vsaj, kaj bi vas kot trenerja zadovoljilo?
-Rezultatskih pričakovanj ta trenutek še ni, saj ne poznam konkurence. Kot sem pa že omenil, važno je da se zabavajo. Ko bomo pa tam in ko bomo odigrali par tekem, bom vedel kaj lahko od njih pričakujem, sigurno pa bomo vsako tekmo igrali na zmago.
*Nogometna sezona se počasi začenja. Kako se ekipa pripravlja za nastop na igrah?
-S treningi začnemo 1. avgusta, priprava bo klasična kot vsako sezono, ne bomo se kaj posebej pripravljali na ta dogodek.
*So v planih kake pripravljalne tekme (morda že ligaške?)
-če bo udeležba na treningih primerna bomo pred odhodom odigrali vsaj 2 tekmi.
*Fantje trenirajo nogomet, kjer je na igrišču 11 igralcev. Na igrah pa se bo igralo mali nogomet. Kako se spopadate s prilagoditvijo na taktično in tehnično povsem drugačen format nogometa?
- Prav veliko tehnično-taktičnih prilagoditev ne bomo izvajali, ker vem da oni teh težav ne bi smeli imeti, saj v prostem času veliko igrajo mali nogomet.
*Si boste s fanti, če vam bo čas dopuščal ogledali tudi preostale nastope jeseniških predstavnikov?
-Definitivno si bomo ogledali tudi ostale naše predstavnike na igrah. Tam smo vsi kot ena ekipa in prav je, da se medsebojno podpiramo.
*Kaj pričakujete od celotne odprave Jesenic? Mislite, da se lahko Jesenice domov vrnejo s kako kolajno?
-Mislim da se bomo sigurno vrnili s kakšno medaljo. Kvaliteto za to zagotovo imamo, še nekaj pregovorne Gorenjske trme in uspeh zagotovo ne bo izostal.
*Darjo, hvala za vaš čas in srečno na Angleških zelenicah!
Vi, dragi naši sledilci in prijatelji Jeseniškega športa pa... Delite naše objave, jih všečkajte, komentirajte... Pomagajte nam spraviti informacije o naših mladih športnikih med čimvečje število Jeseničanov in širše. Zaslužijo si VSO našo podporo!!!

13 dni do odhoda
PLAVANJE
Kot zadnji del odprave Ekipe Jesenic vam predstavljamo še športnici, ki bosta Jesenice zastopali v plavanju. Zadnji z razlogom. Zadnji prosti mesti v odpravi sta pripadli njima. Plavalki sta namreč edini predstavnici, ki ne tekmujeta pod okriljem športnih klubov v Občini Jesenice, ampak sta, ker kluba na Jesenicah ni, tekmovalno aktivni kot članici Plavalni klub Radovljica . Kluba, ki je Slovenskemu plavanju dal sestri Kejžar in Saro Isakovič. Za njunega trenerja je zavoljo omejenega števila zmanjkalo mest v odpravi, zato bo vlogo plavalnega trenerja na igrah opravljal vodja odprave Aleš Ošljak, ki pa je, na srečo, človek iz plavalne stroke.
Plavanje je za Jesenice, zaradi vsem poznanih zapletov in težav precej boleča tema, ki je na tem mestu ne bomo pogrevali. Za boleče teme in kreganje bo dovolj časa kdaj drugič in kje drugje. Kljub vsem težavam, pa Jesenice imajo kaj pokazati tudi v tem športu. Verjetno ni Jeseničana, ki ne pozna Anje Klinar. Še ena članica radovljiškega kluba, Jeseničanka, ki je svoje kvalitete dokazovala širom po svetu, dobitnica medalj iz Evropskih in Svetovnih prvenstev, večkratna udeleženka in tudi finalistka Olimpijskih iger. Skupaj s Saro Isakovič je tvorila gorenjski tandem izjemne generacije slovenskega plavanja. In kdo ve, čeprav v Coventry potujeta le 2 plavalki, je morda prav med njima moč iskati naslednjico Anje Klinar. Jeseniško plavanje bosta v Alan Higgs Aquatic Centru v Coventryju zastopali Jana Čušin in Tinkara Lipovec.
*Aleš, zavoljo omejitve mest boste v Angliji tudi v vlogi trenerja plavalk. Jeseničanki, ki plavata (iz znanih razlogov) v Radovljici. Jesenice in Radovljica večkrat znata biti kot pes in mačka. Tu pa imamo jeseniški športnici in radovljiški klub. Je komunikacija in prijava potekala v prijateljskem duhu, ali se je kje zalomilo?
- Že iz preteklosti poznam PK Radovljica in hkrati ljudi, ki delajo v klubu. Plavanje je v Radovljici velika tradicija, morda celo kulturna dediščina. Na mestu, kjer je danes bazen, se je ogromno že zgodilo, še veliko se tudi bo. Če se spomnim svojih začetkov, prve medalje sem dobil prav na bazenu v Radovljici. S predlogom, da plavanje postane del jeseniške delegacije v Coventryju, so se Radovljičani takoj strinjali in z zadovoljstvom priključili svoji plavalki naši ekipi.
*Koliko podrobnosti v zvezi z njunim športnim udejstvovanjem ste uspeli pridobiti?
- Nisem se posebej zanimal za njuno preteklost. Imeli bomo veliko časa na poti, zadnje podatke si bomo izmenjali na bazenu. Glavni dejavnik bo motiv, tega pa, po mojem mnenju imata dovolj. Lahko bi se jima zalomilo, če na začetku ne bi šlo vse po načrtih. To je težava tudi pri izkušenejših športnikih, zato gre tudi v takem primeru za dobro osebno izkušnjo, za »šolnino«.
* Čutite kaj treme, ko boste v vlogi trenerja plavalk, ki ju sicer ne trenirate?
- Ne vem, a se to zgodi z leti, ampak že kar nekaj časa je minilo, ko sem nazadnje občutil »metuljčke v trebuhu« pred športnim dogodkom. Pred takimi dogodki je prisotna neka negotovost, vendar pri meni osebno ne zaradi športnih izzivov. Plavalki sta že nastopali na bazenih doma in v tujini, Coventry je samo še en kamenček v tem mozaiku. Plavalna tekmovanja so za njiju domače okolje. Verjamem, da jima bo zato v Coventryju večina organizacije povsem poznana, zato tudi njima nastop ne bi smel povzročati dodatnega stresa. Če bi se slučajno zgodilo, bomo nastalo stanje poskušali rešiti v trenutku, na mestu. Če tudi pri tem ne bi bili v celoti uspešni, to predstavlja za vse nas dodatno izkušnjo, s katero smo bogatejši, močnejši.
*Konkurenca zaenkrat še ni znana. Čeprav je rok za prijave že minil, organizator informacij še ni objavil. Kaj pričakujete od konkurence?
-Plavanje je bazični šport in tekmovalno je konkurenca vedno izjemno močna, praktično ne glede na tekmovanje.
* Kaj pričakujete od Jeseniških plavalk na igrah? Kaj bi vas kot trenerja ali kot vodjo odprave zadovoljilo?
-Zaradi svoje obrobne vloge težko govorim o svojih pričakovanjih. Če bosta punci zadovoljni, bo to dovolj tudi zame.
*Rezultatska pričakovanja?
- Nimam rezultatskih pričakovanj. Sem pa seznanjen kam dekleti sodita v slovenski konkurenci. Ampak to na igrah ne bo pomenilo nič. Tam bo čisto drugačna konkurenca. Počakajmo in držimo pesti.
*Ste kaj seznanjeni o tem, kako se dekleti pripravljata na nastop na igrah?
-Seveda sem. Plavanje je v tem pogledu specifično, saj sezona traja praktično 11 mesecev, letos jo bo Coventry dekletoma še malo podaljšal. Po meni znanih podatkih dekleti pridno trenirata, saj plavalna sezona še ni končana. Tako naj bi ostalo skorajda do samega odhoda na igre.
*Imata dekleti še kako tekmo pred odhodom na igre?
- Kolikor mi je znano je Jana tekmovalno sezono že končala in se zdaj s treningom pripravlja na nastop v Angliji. Tinkaro pa zadnji vikend pred odhodom čaka še štiridnevno tekmovanje v Kranju in sicer nekakšen vrhunec poletne sezone, absolutno državno prvenstvo.
*V katerih disciplinah bosta plavalki nastopili, morda veste?
-Vsaka si je sama izbrala discipline, seveda tiste, v katerih sta najboljši. Jana bo tako plavala na 100m in 200m prsno in 100m in 200m delfin. Tinkara bo nastopila na 50m, 100m in 200m hrbtno in na 200m mešano.
*Plavalne tekme potekajo vse tri tekmovalne dni, tako dopoldan kot popoldan. Bo kaj časa za ogled preostalih jeseniških športnikov?
- Upam. Po svoji "službeni dolžnosti" bi si moral ogledati tudi ostale Jeseničane. Glede na program pa nisem prepričan, da mi bo to uspelo v živo. Držim pa pesti, da bosta punci tako hitro plavali, da bomo tako prej dobili možnost skupnega ogleda ostalih prizorišč. ??
* Vaše mišljenje o celotni odpravi, če gledava zgolj tekmovalni del iger. Se lahko Jesenice vrnejo s kako kolajno?
-Okoli 80 mest, okoli 1500 športnikov – v taki druščini ni prav enostavno priti do prvih treh mest. To je skoraj tako, kot da želiš zaslužiti z dobitki pri igrah na srečo. Verjamem, da si vseh naših 17 športnikov želi stopiti na stopničke. Če bo komu res uspelo, bomo dosežek proslavili tako v Angliji, kot tudi v Sloveniji. Apeliral bi na VSE Jeseničane! Navijajte za naše športnike, obstaja možnost, da boste imeli možnost tudi v živo. Napovedani so namreč prenosi vseh športnih dogodkov v Coventryju. Jeeeeeeee…. Seeee… Niiiiiiiii... Ceeee!
Tako dragi naši! Zdaj ste spoznali vse predstavnike Jesenic na ICG Coventry 2022 . Sledite nam še naprej. Izvedeli boste še veliko o sami zgodovini iger, veliko o kraju kamor naša mladina potuje.... In pa SEVEDA VSE o naših športnikih!

10 dni do odhoda - Kaj sploh so ICG?
Zdaj že skorajda vsi vemo, da gre za športni dogodek mladih športnikov, kajne? Ampak ICG so mnogo več kot zgolj tridnevno tekmovanje v različnih športih.
International Childrens Games (ICG) so se začele v Sloveniji. Njihov ustanovitelj je bil prof. Metod Klemenc. Čisto prve prve ICG so se odvijale davnega leta 1968 v Celju. To so bile enodnevne igre, katerih se je udeležilo devet mest. Igre so se nato odvijale vsaki 2 leti, do leta 1982. Nekajkrat so se poletne igre odvijale celo v dveh različnih mestih, oziroma so bile na sporedu kar dvakrat. Naslednji gostitelji so bili: Udine (ITA) 1970, Graz (AUT) 1972, Murska Sobota in Darmstadt(GER)1974, v Murski Soboti in Ženevi(SUI) 1976. Leta 1978 so igre gostovale v Ravnah na Koroškem, leta 1980 v Lozani (SUI), leta 1982 pa spet v Darmstadtu (GER).
Od takrat dalje, pa so igre postale vsakoletna tradicija. Naslednji gostitelji iger so bili: Troyes (FRA) in Murska Sobota 1983, Ženeva (SUI) 1984, Granollers (SPA) 1985, Lozana (SUI) 1986, Graz (AUT) 1987, Szombathely (HUN) 1988, Andora (AND) 1989, Uzgorod (SZ) 1990, Bratislava (SVK) 1991, Ženeva (SUI) 1992, Darmstadt (GER) 1993, Hamilton (CAN) in Slovenj Gradec 1994, Celje 1995 (igre so se vrnile domov), Sopron (HUN) 1996, Sparta (GRE) 1997, Logrono (SPA) 1998, Medias (ROM) in Velenje 1999, Hamilton (CAN) 2000, Szombathely (HUN) 2001, Taipei (TWN) in Plock (POL) 2002, Graz (AUT) in Patras (GRE) 2003, Cleveland (USA) 2004, Coventry (GBR) 2005, Bangkok (THA) 2006, Reykjavik (ISL) 2007, San Francisco (USA) 2008, Atene (GRE) 2009, Manama (BAH) 2010, Lanarkshire (GBR) 2011, Daegu (KOR) 2012, Windsor (CAN) 2013, Lake Macquarie (AUS) 2014, Alkmaar (NED) 2015, New Taipei (TWN) 2016, Kaunas (LTV) 2017, Jerusalem (ISR) 2018 in Ufa (RUS) 2019.
Temu je sledila prekinitev vseh dogodkov zaradi pandemije in igre se letos po letu 2005 vračajo v Angleški Coventry. Že pa je tudi znano, da bo prireditelj iger leta 2023 Južnokorejski Daegu.
Ker pa smo Slovenci po svetu znani kot "zimski športniki", in ko je že ravno Slovenec uvedel ICG, je bila logična posledica, da so se poletnim ICG, pridružile še zimske, ki pa še niso dosegle tradicionalnosti poletnih. Prve so bile v Ravnah na Koroškem 1994, sledili pa so Pralovce in Helcmanovce (SVK) 1995, Maribor 1999, Montreux in Vervey (SUI) 2009, Kelowna (CAN) 2011, Ufa (RUS) 2013, Innsbruck (AUT) 2016 in Lake Placid (USA) 2019. Objavljen prireditelj za leto 2023 je Južnokorejski Pyeongchang.
Od ustanovitve iger do danes, je na dosedanjih 53 poletnih in osmih zimskih igrah po javno dostopnih podatkih, nastopalo preko 42.000 športnikov, starih med 12 in 15 let. Zastopali so več kot 420 mest iz 86 držav, vseh petih celin. Zlahka lahko zaključimo, da bodo mladi Jeseničani del izjemne globalne tradicije!
Leta 1990 je Mednarodni olimpijski komite med svojim zasedanjem v Lillehamerju na Norveškem, ICG igre uradno priznal. Igre so tako postale del Olimpijske družine. V športnem svetu, si višjega priznanja ne da želeti. Profesor Metod Klemenc je tudi v Sloveniji prejemnik Bloudkove nagrade za življensko delo.
Pa poglejmo še igre, ki nas zdaj najbolj zanimajo. V Coventryju bodo Jesenice del obeh kolektivnih športov. Tako Mali Nogomet kot Košarka 3x3 se igrata najprej po turnirskem sistemu in nato na izpadanje. Zavoljo tega je število nastopajočih ekip omejeno. Jesenice bi imele kot novinec na igrah velike težave s sodelovanjem v moštvenih športih, če ne bi bili zavoljo neljubih dogodkov v vzhodni Evropi Rusija in Belorusija suspendirani iz vseh športnih tekmovanj. Tako pa se je našel prostor tudi za novinca na igrah in Jesenice bodo imele na igrah kar 2 ekipi.
Nogometaši se bodo borili na zelenicah Cryfield Sports Pavilion (University of Warwick) in Westwood Heath (University of Coventry). Tekme se bodo igrale na manjših igriščih, dolžine 50-65m, širine 40-45m, tekma bo trajala 2x20 minut, igra 5 igralcev + vratar. Naši fantje bodo igrali skupinski del tekmovanja z največ štirimi ekipami v skupini. Dve prvouvrščeni ekipi iz vsake skupine se uvrstita v četrtfinale. S katerimi ekipami se bodo borili naši nogometaši in kdaj, boste obveščeni takoj, ko bo organizator razkril urnik tekmovanja.
Košarkarji se bodo borili v košarkarski različici 3x3 (basket), v Broadgate house. Posamezna tekma bo trajala 12 minut, igra se ustavlja samo v zadnjih dveh minutah tekme. Napad je omejen na 12 sekund. Sistem tekmovanja je enak kot pri nogometaših. Najprej skupinski del z največ štirimi ekipami na skupino. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine se uvrstita v četrtfinale. S kom in kdaj se bodo bodo borili naši košarkarji boste obveščeni takoj, ko bo organizator objavil urnik tekmovanja.
Plezalci bodo svoje mojstrstvo dokazovali v stenah Sports and Wellnes cub na University of Warwick. Tekmovanje bo potekalo individualno v vseh treh panogah (težavnostno, balvansko in hitrostno plezanje).
-V težavnosti bodo kvalifikacije potekale na dveh različnih smereh, finalisti bodo plezali eno smer. Višina težavnostne stene bo 12m.
-V hitrosti bo višina stene 15m. Tekmovanje je sestavljeno iz kvalifikacij in finalnega dela, kjer bodo plezali "na izpadanje"
-Balvani se plezajo do maksimalne višine 5m. Tekmovanje je sestavljeno iz predtekmovanja, polfinala in finala, kjer se bodo najboljši borili za odličja. Kdaj bodo v steni naši plezalci boste obveščeni takoj, ko bo organizator objavil urnik tekmovanja.
Plavalki bosta mešali vodo Alan Higgs Aquatic Centra. Na tekmovanju se bo tekmovalo v 50, 100 in 200 meterskih razdaljah v disciplinah prosto, delfin, prsno in hrbtno. Poleg tega se bodo plavalci lahko preizkusili še v disciplini 200m mešano (50m vsakega stila) in 400m prosto. Vsak plavalec lahko izbere največ 4 discipline. Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. Dopoldan se bo vsa konkurenca borila v predtekmovanju, popoldan pa se bo najboljših 8 iz dopoldanskega dela uvrstilo v A finale in se borilo za odličja, naslednjih 8 pa v B finalu za razvrstitev na mesta 9 do 16.
Že je znan razpored disciplin v bazenu za naši plavalki. V soboto 13.8. bo Jana Čušin plavala na 100m prsno, Tinkara Lipovec pa na 100m hrbtno. V nedeljo 14.8. bo Jana plavala 200m delfin, Tinkara pa 50m hrbtno in 200m mešano. V ponedeljek 15.8. pa bo Jana tekmovala v disciplinah 200m prsno in 100m delfin, Tinkara pa na 200m hrbtno.
Zdaj veste praktično vse. Ostane nam (in vam), da podpremo naše mlade športnike. Da držimo pesti, da se bodo v Angliji kar se da dobro tekmovalno odrezali in pa, da bodo iz tekmovanja odnesli pozitivno izkušnjo, ki jim bo pomagala tako na nadaljnji športni poti, kot tudi v življenju nasploh!
Sledite nam, ostanite z nami in o vsem boste obveščeni. Da bodo obveščeni tudi drugi, nas všečkajte in delite dalje!

8 dni do odhoda - KAM PRAVZAPRAV GREMO?
Spoznajmo kraj, kamor v športne arene pošiljamo naše najstnike.
Mesto Coventry so prvotno kot del zaščitne utrdbe postavili Rimljani na reki Sowe že v prvem stoletju našega štetja, med let 35 in 60. Ščitil naj bi Rimsko Britanijo pred vzhodnoangleškimi uporniki, pod vodstvom legendarne poveljnice Boudicce, kraljice Icenov. Seveda je bilo takrat mesto poznano pod nekoliko drugačnimi imeni, restavrirano zaščitno obzidje pa danes stoji na prvotnem mestu. Mesto, takrat bolj naselje, je bilo po Danski invaziji leta 1016 prvič porušeno. Leta 1043 je plemič, grof Leofric na ostankih nunskega samostana zgradil benediktinski samostan, ustanovljena je bila tržnica in tako se je mesto znova začelo širiti.
Grad v Coventryju je nato v začetkih 12. stoletja postavil Ranulf De Garnon, grof četrti Chesterski. Prva znana bitka okoli gradu je bila med obdobjem Anarhije ("The Anarchy"), ko je Robert Marmion, podpornik in zagovornik Kralja Štefana leta 1144 izgnal menihe iz sosednjega samostana, katerega je nato spremenil v trdnjavo, iz katere je vodil bitko proti Grofu. Grof je v bitki umrl in grad je bil nato v poznem 12.stoletju že porušen, na delu ruševin pa je zrasel ceh Sv. Marije.
Do 14.stoletja je bil nato Coventry pomembno trgovsko središče. Še posebej je bilo poznano po trgovini s tkaninami, od tu je izvirala posebna modra tkanina, imenovana "Coventry Blue". Skozi Srednji vek je bil zato Coventry eno največjih in najpomembnejših mest v Angliji, ki so ga vodili in upravljali Lichfieldski škofje. Tako je bilo vse do leta 1541. Kraj je zahteval mestne pravice leta 1345 in nato leta 1451 postal celo neodvisno mesto s svojimi pravicami in pravili.
Ko je nastopila prva industrijska doba, je bil v 18. in 19.stoletju Coventry poznan kot glavni Britanski center proizvodnje ur, a je industrija kmalu izgubila zagon, zaradi vse močnejše konkurence švicarskih izdelovalcev ur. Gospodarstveniki iz Coventryja so se zato prilagodili spremembam in se v poznem 19.stoletju usmerili v proizvodnjo koles, ki je največji zagon dobila ob izumu varnostnega kolesa Rover, ki sta ga izumila James Starley in njegov sorodnik John Kemp Starley. To je bil prvi veliki produkt podjetja Rover. Tem so nato v začetku 20.stoletja sledile proizvodnje motorjev in avtomobilov. Zavoljo Roverja je Coventry je postal glavno Britansko središče avtomobilske in kmalu tudi letalske industrije. V mestu je tako še danes tudi sedež podjetja Jaguar cars, čeprav se je lastništvo podjetja že večkrat zamenjalo.
Skozi obdobje prve polovice 20.stoletja se je ob vse mogočnejši industriji mesto širilo in širilo. Podeželje je postalo del urbanega mesta. V dvajsetih in tridesetih letih 20.stoletja je mesto že dobilo širše ceste in obvoznice, srednji vek je iz mesta skorajda povsem izginil. Konec tridesetih let 20.stoletja je bila porušena še zadnja srednjeveška ulica, imenovana "Butcher row".
Najbrž je bil prav zaradi velike avtomobilske, še bolj pa zaradi letalske industrije Coventry leta 1940 eno večjih žrtev Nacistične Nemčije ob napadu na Veliko Britanijo. Nemški Luftwaffe je izvedel takoimenovani "Coventry blitz" 14.novembra 1940 in ga končal šele naslednjega jutra. Veliko letalsko bombardiranje mesta na ta dan je povzročilo ogromno škodo na večini območij mesta.Od zgodovinske katedrale sta ostala samo še lupina in zvonik, ki stojita še danes. Bolj ali manj je bilo uničenih okoli 4000 stanovanjskih objektov, napad je terjal preko 500 smrtnih žrtev, več tisoč ljudi je bilo poškodovanih, še več jih je ostalo brez strehe nad glavo. Uničena je bila večina industrijskih obratov v mestu. Coventry je bil poleg Hulla, Plymoutha in seveda Londona glavna tarča nemških bombnikov. Ognjena nevihta je mesto potolkla, središče mesta je bilo povsem uničeno. Poleg velike in pomembne industrije motornih vozil je bila takrat namreč v mestu tudi velika koncentracija streliva, letal in letalskih motorjev, kar je bilo tako ali drugače del Britanskih vojnih zmogljivosti, katero so Nemci želeli uničiti. Obstajajo pa tudi trditve, da so nacisti s porušenjem Coventryja maščevali bombardiranje Muenchna s strani RAF (Royal Air Force) le 6 dni pred Coventry blitzem.
Po tem nemškem napadu se je mesto povsem spremenilo. Avtomobilska industrija se je počasi ponovno zagnala in v mesto privabljala delavce iz podeželja in iz britanskih kolonij, predvsem iz Indije, Bangladeša in Pakistana. Mesto je bilo tako skozi leta in desetletja po vojni obnovljeno in že leta 1970 je bilo to povsem novo mesto, kjer srednjeveške dediščine, razen nekaj izjem, skorajda ni več zaznati. Mesto je vstopalo v novo industrijsko dobo. Še do današnjih dni pa se tu in tam na kakem gradbišču v okolici mesta najde kaka neeksplodirana bomba iz "Ognjene nevihte" nemškega Luftwaffe iz leta 1940. V samem mestu so zadnjo tako najdbo odkrili leta 2008.
Coventry je dandanes mesto s približno 300.000 (z okolico pa približno 650.000) prebivalci v Grofiji Warwickshire, v okrožju West Midlands in je deveto največje mesto v Angliji in enajsto največje mesto v celotnem Združenem Kraljestvu. Mesto leži 31km jugovzhodno od še večjega Birminghama in 153km severozahodno od prestolnice, Londona.
Kdor je mesto že spoznal, ve povedati, da je mesto prijazno, umirjeno in multikulturno. V mestu je moč opaziti mnoge arhitekturne stile. Od nekaterih srednjeveških ostankov, preko Viktorijanske dobe in do sodobne arhitekture. Mesto ima veliko zgodovinskih obeležij, zanimivih za turistični ogled. Zelo zanimiv je muzej transporta, ki pokaže vse. Od prvih koles do najhitrejših avtomobilov na svetu. Muzej se ponaša s približno 250 avtomobili, 300 kolesi in 100 motocikli. Med najbolj občudovanimi vozili pa je primerek modela Austin Metro, katerega lastnica je bila Princesa Diana. Naslednja zanimivost mesta so ostanki že omenjene srednjeveške katedrale in 14.stoletja, pa dvorana Ceha Svete Marije s srednjeveškimi relikvijami, muzej umetnosti, Broadgate Squire na mestu prve tržnice iz 12.stoletja (kot zanimivost lahko povemo, da bodo na prostoru na ICG potekale tekme v košarki), nato je tu Lunt Roman Fort, ki sega še dlje v preteklost, ko so Rimljani tu naredili utrdbo v West Midlands.
Potem pa že lahko omenimo mestni prireditveni prostor, imenovan Assembly Festival Garden. Kraj, kjer se zgodijo vsi pomembni dogodki v mestu. Gostovanja velikih gledaliških odrov, glasbenikov, cirkusov.... Vse se dogaja na tem kultnem mestu. In, Assebmly Festival Garden bo gostil tudi uradno otvoritveno slovesnost Mednarodnih iger šolske mladine. Spoznala ga bo torej celotna 22-članska zasedba, ki bo v Coventryju, mestu z bogato in dolgo zgodovino, zastopala barve naših ljubih Jesenic. Čas je, da se po vseh zgodovinskih dogodkih, ki so se v Coventryju že zgodili, v zgodovino mesta vpiše kateri od naših mladih perspektivnih športnikov. Ostanite z nami in izvedeli boste vse. Pa ne pozabite za vse povedati še drugim!
Djmo naši

7 dni do odhoda - VOZI NAS VLAK V DALJAVE....
...daleč tja v širni svet. Dobesedno. Vlak bo 17 športnikov in 5 spremljevalcev iz Jesenic odpeljal v širni svet v četrtek, 11.avgusta ob 0:57 uri. Včasih se je tej liniji na Jesenicah pogovorno reklo "nočni voz za Minken". Tokrat se pot v Muenchnu ne bo zaključila, ampak šele dobro začela.
Pot bo v bistvu kar dolga in dolgotrajna, zato jo bomo, simbolično, opisali v dveh delih.
Čeprav smo verjetno prav vsi malo zastrigli z ušesi ob informaciji, da se mladina na pot v Anglijo podaja z vlakom in ne z letalom, danes lahko vidimo, da je bila odločitev kljub vsemu prava. Da je potovanje z vlakom udobnejše kot z letalom ve vsak, ki je preizkusil tako eno kot drugo možnost. Lahko se namestiš v ležeči položaj, lahko se malce sprehodiš, celo toaletni prostori na vlaku ponujajo pravo razkošje v primerjavi z letalskimi. No, pa tudi skrbi okoli prtljage je manj, ko imaš svoj kovček pri sebi in nisi odvisen od letališkega osebja, ali ga bodo naložili na pravo letalo, ali ga bodo poslali na drug konec sveta. Vse to pa je precej manj pomembno od sledečega. Kaos v transportu je iz dneva v dan očitnejši. Iz takšnih ali drugačnih razlogov stavka letalsko osebje širom po Evropi. In ker neposredne povezave med Brnikom in Birminghamom (ki je uradno letališče iger) ni, bi morali presedati. Ali v Muenchnu, ali v Frankfurtu, ali v Amsterdamu, ali v Bruslju. Ne upamo si predstavljati situacije, ko bi pripotovali nekam v tujino, potem pa bi bil nenadoma odpovedan let v Anglijo, zaradi stavke nekega letalskega podjetja in bi ostali ujeti na letališču. Namesto sodelovanja na igrah, bi tako doživeli izkušnjo, poznano iz Hollywoodskega filma Terminal. Iskreno verjamemo, da to ni nikomur niti slučajno v interesu.
In tako se bomo z vlakom odpravili daleč tja, v Združeno Kraljestvo. Ob 0:57 nas bo Intercity odpeljal iz Jesenic. Ker pa nekako verjamemo, da je zanimanje za Ekipo Jesenice iz dneva v dan večje smo za vas pripravili natančne informacije o tem, kako bo potekala pot po "železnih cestah" Evrope za Team Jesenice.
Kaj vse bo sledilo, ko bo vlak z Jesenic odpeljal "daleč tja v širni svet", si na našem profilu preberite jutri.

6 dni do odhoda - VOZI NAS VLAK V DALJAVE, 2.del
Pa pojdimo.
Kot že rečeno, četrtek 11.avgusta bo namenjen spoznavanju Evrope. Iz Jesenic bo naš športni podmladek krenil ob 0:57. Vlak jih bo odpeljal do Muenchna, kamor bo ekipa po planu prispela ob natanko 6:29. Sledi malica po želji, kratek sprehod po Muenchenski železniški postaji in iskanje pravega vlaka za nadaljevanje poti. To sploh ne bo tako enostavno, saj ima postaja neverjetnih 36 peronov.
Iz Muenchna se bomo odpeljali po zajtrku ob 7:26, pot pa nas bo vodila na naslednji postanek. Predvidoma ob 11:04 bo Ekipa Jesenice že na železniški postaji v Frankfurtu. Pot bo dotlej trajala že dobrih 10 ur in spet bo dobro del sprehod. Pa čeprav le po železniški postaji. Postanek v Frankfurtu bo nekoliko daljši, saj bomo pot nadaljevali ob 12:26.
Po Frankurtu pa se bomo odpeljali izven meja Nemčije in počasi a zanesljivo vstopili v Belgijo. Če bo vozni red držal, in verjamemo da bo, se bomo ob natanko 15:35 pripeljali v prestolnico Evropske unije, Bruselj. In kot pravi zvezdniki, si bomo prav v Evropski metropoli privoščili kak grižljaj več, morda celo našli znamenite belgijske vaflje in kakšen požirek osvežilnega več, saj bo naš postanek v Bruslju najdaljši dotlej. Pot bomo nadaljevali ob 17:14.
In čeprav se bomo do takrat peljali že preko celotne Avstrije, celotne Nemčije in praktično celotne Belgije, se tu začne najvznemirljivejši del naše poti. Iz Bruslja se bomo spustili jugozahodno, v francosko mestece Calais, kjer nas bo pričakal znameniti Eurotunnel. 50 kilometrov in pol dolg mastodont, od katerega je kar 37,9 km pod morskim dnom. Najglobja točka predora je neverjetnih 75m pod morsko gladino. In mi bomo skozi ta tunel potovali s hitrostjo 160km/h. Noro!!! In, ko bomo naslednjič ugledali sončno svetlobo, bomo že vstopili v našo šesto državo ta dan, Veliko Britanijo. Vmes bomo, nekje na sredi predora, globoko pod Rokavskim prelivom zamenjali še časovni pas (Velika Britanija je eno uro "za nami"). Predvidoma ob 19:00 uri bomo že metropolitansko razpoloženi, prispeli v veliki London. Ker pa mi nismo kar tako, da bi šli kar mimo, se bomo v Londonu malce zadržali in morda celo kaj zanimivega opazili, slikali.... In seveda, poiskali naš zadnji vlak, s katerim bomo London zapustili ob 20:43 in se odpravili na našo ciljno destinacijo. Polni vtisov iz nenavadne a zanimive poti, se bomo med seboj že dodobra spoznali, ko bomo ob 21:42 končno prispeli v Coventry. Obljubili so nam, da nas bosta tam čakala večerja in........ Udobna postelja.
Oboje bomo še kako potrebovali, saj nas že naslednji dan čakajo uradni treningi, da se spoznamo s tekmovališči in seveda ob 19.uri slavnostno odprtje iger!
POMEMBNO OBVESTILO! Zaradi drugega časovnega pasu so vse ure pisane po lokalnem času. Vse, kar se dogaja od druge strani Eurotunela naprej, je eno uro kasneje po našem času.
In veste kaj? Kot obljubljajo organizatorji, se bo VSE tekme iz ICG (vključno z otvoritvijo) dalo preko interneta ogledati tudi na Jesenicah! In veste kaj še? Tekmovali bomo z zavedanjem, da za nas navija celotno mesto! Čutili bomo utrip plavžarja, ko se bomo merili z vrstniki z vsega sveta. Zavedali se bomo, da tam ne zastopamo le vsak sebe. Tam smo delegacija svojega mesta! Naših in vaših Jesenic! Navijajte za nas!

5 dni do odhoda - SPORED TEKMOVANJA
Pa smo dočakali časovnice in razpored tekem naših športnikov. Pa poglejmo kaj jih čaka.
Nogometaši bodo igrali v predtekmovalni skupini A. Skupino sestavljajo:
- Gytheio (Grčija)
- Sparta (Grčija)
- Kfar Saba (Izrael)
- Jesenice (Slovenija)
Naši fantje se bodo najprej v soboto 13.8. ob 11:00 pomerili s Kfar Sabo in nato ob 13:30 z Gytheiom . Nato jih v nedeljo 14.8. ob 11:00 čaka še obračun s Sparto .
Vkolikor našim fantom uspe preboj na prvo ali drugo mesto v skupini, se v četrtfinalu križajo s skupino B, kjer bodo nastopali Kaunas (Litva) , Kiel (Nemčija) , Patras (Grčija) in Pesnica (Slovenija) .
Košarkarji bodo svoj nastop na igral začeli v predtekmovalni skupini D. Sestavljajo jo:
- Tralee (Irska)
- East Samos (Grčija)
- Hadera (Izrael)
- Jesenice (Slovenija)
- Innsbruck (Avstrija)
- Montreux (Švica)
Ekipa Jesenic bo svoje nastope začela v soboto 13.8. ob 14:00 proti Haderi , nadeljevala ob 15:20 proti Montreuxu in soboto zaključili s tekmo proti Innsbrucku ob 16:20. V nedeljo 14.8. bodo predtekmovanje nadeljevali ob 14:20 proti Traleeju in zaključili proti East Samosu ob 15:20. Izločilni boji se bodo za prvi 2 ekipi iz vsake skupine odvijali v ponedeljek 15.8 od 11:20 dalje.
Plezalci bodo svoje nastope začeli v soboto 13.8. ob 10:00 s kvalifikacijami balvanskega plezanja. Maša Ahec in Alex Andonov svoje kvalifikacije začneta ob 10:50, Erazem Tomšič pa 5 minut kasneje. Finalisti bodo v finalu balvanov plezali v ponedeljek 15.8 ob 9:00.
Kvalifikacije hitrostnega plezanja bodo na sporedu v soboto 13.8. ob 14:00. Naši plezalci v prvi rundi bodo nastopili
14:00 in 14:40 Alex Andonov
14:02 in 14:42 Erazem Tomšič
15:20 in 15:58 Maša Ahec
Finalni boji hitrostnega plezanja bodo na sporedu v nedeljo 14.8. od 9:00 dalje
Težavnostno plezanje se začne s kvalifikacijami v nedeljo ob 10:30. Kvalifikacije bo otvoril Alex Andonov, naslednji v steni bo Erazem Tomšič ob 10:40. Maša Ahec se bo s steno spoprijela ob 12:10. Finalni del težavnostnega plezanja bo v ponedeljek 15.8. Fantje začnejo ob 13:00, dekleta pa ob 14:20.
Plavalki se boj podajata v soboto, 13.8. Ob 10:59 začne Jana Čušin na 100m delfin, ob 11:19 pa se začne 100m hrbtno s Tinkaro Lipovec. Ob 11:41 pa se za nas predtekmovanje konča s 100m prsno za Jano Čušin. Če se našima dekletoma uspe uvrstiti v popoldanske finalne nastope, so ti na sporedu ob 16:13 na 100m delfin, ob 16:35 na 100m hrbtno in ob 16:47 na 100m prsno.
V nedeljo 14.8. so dopoldan kvalifikacije na 50m hrbtno za Tinkaro Lipovec ob 10:38. Sledi pa 200m delfin z Jano Čušin. Če se dekletoma uspe uvrstiti v popoldanska finala, so ta na sporedu ob 16:10 na 50m hrbtno in ob 16:38 na 200m delfin.
V ponedeljek v kvalifikacijah dekleti čaka najprej 200m hrbtno za Tinkaro Lipovec ob 9:00, temu sledi 200m prsno ob 9:37 za Jano Čušin. Kvalifikacije se končajo ob 10:18 na 200m mešano za Tinkaro Lipovec. Če se punci uvrstita v finala, so ta na sporedu ob 11:15 na 200m hrbtno, 11:23 na 200m prsno in ob 11:47 na 200m mešano.
Tako. Zdaj res nimate nobenega opravičila več, da bi zamudili jeseniški podmladek na tem, za Jesenice zgodovinskem dogodku. Prvih ne pozabiš nikoli!
Vsi podatki so povzeti iz uradnih podatkov organizatorja. Za kakršnekoli napake ali spremembe NE moremo prevzeti odgovornosti. Ure so napisane po lokalnem času Velike Britanije. Upoštevajte časovno razliko.
ŠPO Jesenice NK SIJ Acroni Jesenice Plavalni klub Radovljica OŠ Toneta Čufarja Jesenice Gimnazija Jesenice Občina Jesenice

Samo še 3 dni do odhoda - Zadnje priprave pred odhodom
Igre so vsak dan bliže. Skorajda že odštevamo ure do odhoda. V tokratnem zapisu bomo preverili kako potekajo zadnje priprave, treningi in tekme naših udeležencev pred odhodom v Anglijo.
NOGOMET
Jeseniški nogometaši so začeli z organiziranimi treningi, potem ko so celotno poletje mali nogomet preigravali v prostem času na igriščih. Kot nam je povedal njihov trener Darjo Railić priprave potekajo po načrtu, nekaj taktičnih in tehničnih stvari pa bodo izpilili še v tem tednu, v preostalih dneh do odhoda. Motivacije v ekipi ne manjka in fantje so odločeni na angleških zelenicah Highfielda na Warwick University dokazati, da znajo igrati dober nogomet. V skupini jih čakajo Gytheio , Sparta in Kfar Saba . Prva želja je zagotovo priti iz skupine. Od tam naprej pa se igra na izločanje in je možno popolnoma vse. Saj veste, žoga je okrogla.
Mi bomo vsekakor držali pesti za naše nogometaše!
KOŠARKA
Naši košarkarji so v polnem treningu in v stalnem kontaktu s svojim trenerjem. Ker se organizirana klubska sezona še ni začela, trenirajo individualno po pripravljenem programu trenerja in so z zavedanjem, da bodo na igrah predstavljali Jesenice postali še trdnejša ekipa. Skupaj so se dobili, da so odigrali nekaj samoorganiziranih pripravljalnih tekem, na katerih so se fantje pobliže spoznali za vsemi zakonitostmi igre 3x3. Kot nam zagotavlja jeseniški selektor Primož Samar, fantje na igre odhajajo dobro pripravljeni in zelo motivirani. Samo za ICG urejena košarkarska igrišča na kultnem Broadgate Squire v centru Coventryja čakajo mlade železarje!
V skupinskem delu naše košarkarje čakajo Tralee , East Samos , Hadera , Innsbruck in Montreux . Verjamemo da je, tako kot pri nogometaših, tudi pri košarkarjih prvotni cilj prestati skupinski del in se uvrstiti v izločilne boje, kjer ena tekma odloča o vsem in kjer lahko David premaga Goliata. Mi verjamemo vanje!
ŠPORTNO PLEZANJE
Poletne počitnice so bile za naše športne plezalce tokrat zelo kratke. Imeli so 10 dni časa, da so odšli na morje, takoj po koncu šolskega leta. Tako so že v začetku julija nadaljevali s treningi. Trenirali so 3-4x tedensko. Ker se bodo v Angliji poleg težavnostnega plezanja preizkusili tudi v hitrostnem in balvanskem plezanju so večkrat obiskali sosednji plezalni center D Ranch, kjer so trenirali tudi ti dve disciplini. Pred samim odhodom so odpravljali napake, ki so bile opazne. V ponedeljek, 8.8. jih čaka zadnji trening, sledi jim nekajdnevna pavza, da si blazinice in mišice opomorejo, saj jih čaka naporen tekmovalni urnik. Stene v Sports Hub na University of Warwick čakajo.
Želja mladih Jeseničanov je zagotovo uvrstitev v čimveč finalnih nastopov. Mi jim želimo dober oprijem in čimveč finalnih nastopov. Najboljše rezultate gre, zavoljo možnosti treninga, pričakovati v težavnostnem plezanju! Srečno plezalci!
PLAVANJE
Tudi naši plavalki pripravljeni odhajata na igre. Jana si je po naporni sezoni malce odpočila, v zadnjem času pa se je vrnila na treninge v luči priprav na igre. Tinkara pa je minuli teden nastopila še na državnem prvenstvu v plavanju (in je tako edina predstavnica Ekipe Jesenice, ki je v zadnjem času tekmovala), ki se je končalo včeraj, zato njena sezona praktično neprekinjeno traja že od septembra in je celotne počitnice v polnem treningu devetih treningov tedensko. Na DP si je priplavala med kadetinjami ??na 50hrbtno, ??na 200 hrbtno in ?? na 100m hrbtno; v absolutni konkurenci pa ??na 200 hrbtno in ??na 100m hrbtno, kar je ob osebnih rekordih v vseh treh disciplinah lepa popotnica pred igrami in pokazatelj dobro tempirane forme. Voda v Alan Higgs Aquatic centru je primerno ogreta in čaka na plavalne boje.
Osnovni cilj plavalk je čimveč prebojev v popoldanska A in B finala.Tam je nato možno vse in odločale bodo malenkosti. Tako kot vsem ostalim Jeseničanom, tudi plavalkama želimo veliko uspeha.

Tako. Do odhoda nas ločijo manj kot 3 dnevi. Napetost se stopnjuje. Mladi športniki pišejo novo poglavje zgodovine jeseniškega športa. Bodimo z njimi. Bodimo ob njih. Navijajmo zanje! Podpirajmo jih! V Angliji bodo zastopali Jesenice in prav je, da smo na njih ponosni, ne glede na končne tekmovalne rezultate!!! Vse, ki boste z nami spremljali dogajanje na igrah LEPO PROSIMO, da se vzdržite negativnih komentarjev o posameznih nastopih, vkolikor kateremu izmed športnikov ne bo uspelo tako, kot pričakujete. Zavedajmo se vsi skupaj, da so otroci danes vešči socialnih omrežij, in bodo videli in vedeli, kaj se dogaja doma. Na tako mlade ljudi ne smemo izvajati nikakršnega rezultatskega pritiska. Na drugi strani so pozitivni komentarji in komentarji vzpodbude zelo dobrodošli. Lahko pa seveda od njih pričakujemo, da bodo vsi, od prvega do zadnjega, Jesenice zastopali po svojih najboljših močeh.
Srečno, mladina!
Vabljeni, dragi naši sledilci, da ste z nami spet jutri proti večeru, ko se vam ponovno oglasimo. Tokrat s foto utrinki, ko se bo Team Jesenice prvič sestal v celotni zasedbi. Zdaj boste lahko tudi na fotografijah spoznali športnike, ki bodo vse nas predstavljali v Coventryju!

24 ur do odhoda - Poglejmo, kdaj bomo navijali za naše nogometaše v skupinskem delu tekmovanja:
Sobota 13.8.2022 ob 12:00
Jesenice : Kfar Saba
Sobota 13.8.2022, ob 14:30
Jesenice : Gytheio
Nedelja 14.8.2022 ob 12:00
Jesenice : Sparta
V primeru uvrstitve v četrtfinale, boste o terminih tekem obveščeni sproti, ko bodo ti znani!

15 ur do odhoda - Poglejmo, kdaj bomo navijali za naše košarkarje v skupinskem delu tekmovanja:
Sobota 13.8.2022 ob 15:00
Jesenice : Hadera
Sobota 13.8.2022 ob 16:20
Jesenice : Montreux
Sobota 13.8.2022 ob 17:20
Jesenice : Innsbruck
Nedelja 14.8.2022 ob 15:20
Jesenice : Tralee
Nedelja 14.8.2022 ob 16:20
Jesenice : East Samos
V primeru, da bi se naši košarkarji uvrstili v izločilne boje, bomo termine tekem objavili takoj ko bodo znani!!!

13 ur do odhoda - Poglejmo, kakšen je urnik plezalcev:
Sobota 13.8.2022:
*Balvansko plezanje:
Kvalifikacije:
- 11:50 Alex Andonov in Maša Ahec
- 11:55 Erazem Tomšič
*Hitrostno plezanje
Kvalifikacije:
15:00 Alex Andonov
15:02 Erazem Tomšič
15:40 Alex Andonov
15:42 Erazem Tomšič
16:20 Maša Ahec
16:58 Maša Ahec
Nedelja 14.8.2022
*Hitrostno plezanje
10:00 Finale
*Težavnostno plezanje
Kvalifikacije:
11:30 Alex Andonov
11:40 Erazem Tomšič
13:10 Maša Ahec
Ponedeljek 15.8.2022
*Hitrostno plezanje
10:00 Finale
*Težavnostno plezanje
14:00 moški
15:20 ženske

Samo še 11 ur do odhoda - Poglejmo še, kdaj bomo stiskali pesti za naši plavalki:
Sobota 13.8.2022
Kvalifikacije
11.59 Jana Čušin, 100m delfin
12:19 Tinkara Lipovec, 100m hrbtno
12:41 Jana Čušin, 100m prsno
Finala
17:13 Jana Čušin, 100m delfin*
17:35 Tinkara Lipovec, 100m hrbtno*
17:47 Jana Čušin, 100m prsno*
Nedelja 14.8.2022
Kvalifikacije
11:38 Tinkara Lipovec, 50m hrbtno
11:53 Jana Čušin, 200m delfin
Finala
17:10 Tinkara Lipovec, 50m hrbtno*
17:38 Jana Čušin, 200m delfin*
Ponedeljek 15.8.2022
Kvalifikacije
10:00 Tinkara Lipovec, 200m hrbtno
10:37 Jana Čušin, 200m prsno
11:18 Tinkara Lipovec, 200m mešano
Finala
12:15 Tinkara Lipovec, 200m hrbtno*
12:23 Jana Čušin, 200m prsno*
12:47 Tinkara Lipovec, 200m mešano*
* V finala se uvrsti najboljših 16 iz dopoldanskih kvalifikacij. Najboljših 8 plava v A finalu za kolajne in končno uvrstitev na mesta 1-8, ostali plavajo B finale za razvrstitev od 9-16 mesta.

Poročilo s poti
Kot smo videli že ponoči na Jesenicah je imel vlak za Muenchen 20minutno zamudo. Kljub vsemu, so se naši športniki in spremljevalci uspešno namestili po kupejih in okoli 1:15 odšli proti Muencnu, kamor so na koncu prispeli po planu. Po kratkem čakanju so se vkrcali na vlak, ki jih je odpeljal proti Frankfurtu.
Potem pa..... Potem pa je prišlo do zapleta na progi in ekipa je v Frankfurt prispela z zamudo ure in pol. Kljub zagotovilu Deuche Bahna, da bo vlak za Bruselj počakal 10 minut, se to ni zgodilo in odpeljal je brez naše delegacije. A razloga za skrbi kljub vsemu ni!!!! Vodstvo odprave je stopilo v stik s pristojnimi in našli so rešitev. K sreči so nekateri vmesni postanki planirane poti precej dolgi, zato nekaj rezerve s časom vendarle je. Tako je ekipa naredila vmesno pot do Koelna, zdaj pa Koelnu čaka vlak do Bruslja in naprej skozi Eurotunel v London. Verjetno bo pot malce daljša od prvotno planirane, a smo zaenkrat še vedno "na varni strani".
Za zaplet je težko kriviti kogarkoli (no, razen morda Nemške železnice, da vlak za Bruselj ni počakal)... Lahko pa iskreno čestitamo in izrazimo veliko spoštovanje vodstvu poti, da je odreagiralo zrelo, mirno in preudarno in zaplet rešilo! Pot bo malce drugačna od predvidene, ampak... Mar ni največkrat pot zanimivejša od cilja?
Ostanite z nami in nas spremljate. Novosti bomo delili z vami. Z vmesnimi postanki se javimo v komentarje pod to objavo, prihod na cilj pa slovesno objavimo.
Srečno pot, Team Jesenice!!!

Ko ima hudič mlade...
....jih ima veliko, pravijo. Žal je naša pot priča hudičevem naraščaju. Izkazalo se je namreč, da je imela zamuda vlaka v Frankfurtu, kljub vloženim naporom za iskanje nadomestne rešitve večji učinek. Kot smo že poročali, so nam ponudili pot v Bruselj preko Koelna. V Koeln smo prispeli pravočasno in čakali vlak do Bruslja, ki bi moral odpeljat ob 18:09. Žal so nam ob 18:00 sporočili, da je vlak enostavno odpovedan.
Vsi se zavedamo, da imamo s seboj mlade športnike, vsi se zavedamo kam gremo in kaj bomo tam počeli. Ni nam ostalo drugega, kot da iščemo rešitev za zaplet, ki so nam ga (bodimo iskreni!!!) pripravili Nemci. Čeprav se zavedamo, da imamo na hrbtu tarčo, v katero bi (in verjetno tudi bo) marsikdo rad ustrelil, vas prosimo za razumevanje, saj na zamude in nenadne odpovedi vlakov v Nemčiji res nimamo vpliva. Kljub vsemu pa smo mnenja, da smo na železnici nekoliko lažje reševali zaplete in urejali nadomestne poti, kot pa če bi na podoben način obstali na kakem letališču.
Tako smo se zdaj z avtobusom (kot nadomestnim prevozom) odpeljali iz Koelna, nato stopili ma vlak in se pripeljali v Bruselj. Zdaj bomo v Bruslju prespali, se čimbolj odpočili in zjutraj nadaljevali pot skozi Eurotunel do Londona in naprej do Coventryja. Prvi vlak iz Bruslja odpelje ob 8:46 in naš plan je, da smo mi na njem!
Iskreno verjamemo, da smo vse kupone nesreče namenjeni odpravi porabili danes, in da nas do povratka ne čaka nič več tako zelo zoprnih opravkov.
Ekipa je varnem in na toplem, člani odprave bodo poskrbeli za hrano in pijačo.
Držimo pesti za naše mlade športnike, da si po napornem dnevu odpočijejo in da bi šlo odslej vse bolj gladko! Mladina si zasluži, da se jim nesreča iz poti povrne na športnih terenih!!!

Prispeli!!!
Ja, prispeli smo v Coventry. Še sami komaj verjamemo, ampak res smo tu. Vmes smo tudi sami že imeli občutek, da bi prej prišli na Luno, kot v Coventry. Resda smo prišli nekoliko kasneje kot smo planirali, ampak zdaj smo na prizorišču ICG. Šibamo na otvoritev in potem na večerjo. Po vseh nevšečnostih, ki nam jih je pripravila pot, smo vendarle uspeli. Odločeni smo, da kljub vsem zapletom na poti, vsem tu prisotnim in vsem doma dokažemo, da spadamo sem. Skorajda si upamo trditi, da smo prišli povsem zadnji. Ampak saj veste, "prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi".
Lahko bi se zdaj na dolgo in na široko pregovarjali kdo vse je kriv, da se zapletlo kot se je, zakaj ni bilo to in ono drugače, zakaj ni bilo raje to tako in tisto tako. Lahko bi s prstom kazali na kogarkoli. A za očitke in razprtije bo več kot dovolj časa, ko se ekipa vrne domov.
Vsi skupaj, dragi naši sledilci, se pa morda vsaj v naslednjih trditvah lahko strinjamo.... Da za vse zaplete okoli poti zagotovo niso krivi mladi športniki in njihovi trenerji! In ravno zato, če morda že ne zaradi česa drugega, si zdaj zaslužijo našo absolutno podporo. Da smo z njimi na terenu, da zanje navijamo in držimo pesti. Res je, pot je bila nenavadna, dolga in naporna, a to so vendarle mladi ljudje, športniki. Vajeni dolgih poti na tekmovanja, spanja po avtobusih, kombijih in hotelskih posteljah. Sposobni hitre regeneracije. Lahko verjamemo, da smo več energije izgubili mi doma zaradi nervoze ob vsem skupaj, kot oni... Ampak te igre niso za nas! Te igre so za njih! Bodimo živčni in utrujeni namesto njih! Za naše otroke, za naše mlade nadobudne športnike! Bodimo njihova podpora, bodimo njihova opora, bodimo njihovo gonilo, bodimo vse kar potrebujejo, da dosežejo kar si želijo! Bodimo sedmi igralec nogometašev, četrti igralec košarkarjev, varovalna vrv plezalcev in turbo pogon plavalk. Potrebujejo nas. Vedeti morajo, da stojimo za njimi. Za vsemi njimi. Mi, vsi skupaj. Stopimo skupaj za teh nekaj dni, za njih! Se bomo kregali potem, če se bo to takrat še komu zdelo potrebno!
Srečno, mladi plavžarji, srečno Team Jesenice!

1.dan tekmovanj, sobota 13.8.2022
Danes bomo navijali za jeseniške športnike
11:50 Alex Andonov, Maša Ahec, Erazem Tomšič, kvalifikacije balvani
11:59 Jana Čušin, 100m delfin, predtekmovanje
12:00 Jesenice : Kfar Saba
12:19 Tinkara Lipovec, 100m hrbtno, predtekmovanje
12:41 Jana Čušin, 100m prsno, predtekmovanje
14:30 Jesenice : Gytheio
15:00 Jesenice : Hadera
15:00 Alex Andonov, kvalifikacije hitrost 1.
15:02 Erazem Tomšič, kvalifikacije hitrost 1.
15:40 Alex Andonov, kvalifikacije hitrost 2.
15:42 Erazem Tomšič, kvalifikacije hitrost 2.
16:20 Jesenice : Montreux
16:20 Maša Ahec, kvalifikacije hitrost 1.
16:58 Maša Ahec, kvalifikacije hitrost 2.
17:13 Jana Čušin, 100m delfin, finale???
17:20 Jesenice : Innsbruck
17:35 Tinkara Lipovec, 100m hrbtno, finale???
17:47 Jana Čušin, 100m prsno, finale???
Dejmo naši!!!!
V komentarjih spodaj bomo sproti sledili rezultatom naših športnikov. Seveda pa bomo vsaj 2x danes pripravili tudi povzetke jeseniških nastopov. Ostanite z nami!

Rezultati 1. dan, 1.del
Plavalki sta prvi del prvega dne zaključili uspešno. Jana Čušin je osvojila 28.mesto na 100m delfin in 26.mesto ma 100m prsno. Tinkara Lipovec se je na 100m hrbtno uvrstila v popoldanski finale in tako v boj za prvo kolajno za Jesenice. Ne bodimo prezahtevni, bodimo v podporo!!!
Plezalci so opravili s kvalifikacijami balvanov. Najbolje je šlo Maši Ahec, ki je dosegla vse 3 vrhove. Erazem Tomšič je odplezal 1 vrh in 2 coni, Alex Andonov pa 2 coni.
Nogometaši so v zaključku zlomili prvega nasprotnika. Ob izidu 2:2 so stopili na plin in premagali Izraelsko Kfar Sabo s 4:2. Popoldan jih čaka še tekma z grškim Gytheiom. Ob novi zmagi bi bila uvrstitev v četrfinale zelo blizu!
Košarkarji svoje nastope začnejo popoldan.
Še takole zapišimo prvi del prvega tekmovalnega dne...
Jana Čušin, 28.mesto, 100m delfin
Tinkara Lipovec, 4.čas kvalifikacij 100m hrbtno, uvrstitev v popoldanski FINALE!!!
Jesenice : Kfar Saba 4:2
Maša Ahec, kv. balvani 3x vrh
Alex Andonov, kv. balvani, 2x cona
Erazem Tomšič, kv. balvani, 1x vrh, 2x cona
(Uvrstitve in informacije o morebitnih uvrstitvah v finalni del balvanov še čakamo)
Jana Čušin, končno 26.mesto, 100m prsno
Kaj čakamo popoldan? Tole!!!
14:30 Jesenice : Gytheio (že poteka)
15:00 Jesenice : Hadera
15:00 Alex Andonov, kvalifikacije hitrost 1.
15:02 Erazem Tomšič, kvalifikacije hitrost 1.
15:40 Alex Andonov, kvalifikacije hitrost 2.
15:42 Erazem Tomšič, kvalifikacije hitrost 2.
16:20 Jesenice : Montreux
16:20 Maša Ahec, kvalifikacije hitrost 1.
16:58 Maša Ahec, kvalifikacije hitrost 2.
17:20 Jesenice : Innsbruck
17:35 Tinkara Lipovec, 100m hrbtno, FINALE

REZULTATI PRVI DAN
V popoldanskem delu so najprej naši košarkarji po hudem boju, v podaljšku morali priznati poraz 6:8 proti Izraelski Haderi. V svoji drugi tekmi so se pomerili z ekipo Mountreuxa iz Švice in izgubili 22:9. V svoji tretji današnji tekmi so se pomerili z Innsbruckom iz Avstrije in dosegli svojo prvo zmago, saj so Avstrijce premagali 12:10.
Nogometaši so odigrali svojo drugo tekmo, tokrat so bili nasprotniki Grki iz mesta Gytheio. Grki so bili boljši in zmagali s 5:0.
Plezalci so popoldan vendarle izvedeli uradne rezultate kvalifikacij balvanov. Maša Ahec si je s 6.mestom kvalifikacij priplezala finale, ki bo na sporedu v ponedeljek ob 10:00. Erazem Tomšič je končal na 12.mestu, Alex Andonov je bil 18. Poleg tega so se preizkusili še v kvalifikacijah hitrostnega plezanja. Alex Andonov je postavil osebni rekord in zasedel končno 12.mesto, Erazem Tomšič je bil na koncu 11., Maša Ahec pa je s svojim osebnim rekordom zasedla končno 9.mesto.
V bazenu je v finalnem nastopu na 100m hrbtno, Tinkara Lipovec odplavala s časom 1:07,89, kar je zadostovalo za končno 5.mesto.
Končni rezultati prvega dne
Jana Čušin, končno 28.mesto, 100m delfin
Jana Čušin, končno 26.mesto, 100m prsno
JESENICE : Kfar Saba , 4:2
JESENICE : Gytheio , 0:5
JESENICE : Hadera , 6:8
Maša Ahec, kv. balvani, 6.mesto, FINALE v ponedeljek!!
Erazem Tomšič, kv. balvani, 12.mesto
Alex Andonov, kv. balvani, 18.mesto
JESENICE : Montreux , 9:22
Maša Ahec, kv. hitrost, 9.mesto
Alex Andonov, kv. hitrost, 12.mesto
Erazem Tomšič, kv. hitrost, 11.mesto
JESENICE : Innsbruck , 12:10
Tinkara Lipovec, končno 5. mesto, 100m hrbtno
Jutri je nov dan in nove priložnosti in mi bomo spet ažurno spremljali naše športnike v Coventryju. Še danes pa vam postrežemo s slikovnim gradivom prvega dne. Ostanite z nami!

2.dan tekmovanj, nedelja 14.8.2022
Urnik nastopov jeseniških športnikov
11:30 Alex Andonov, težavnost, kvalifikacije
11:38 Tinkara Lipovec, 50m hrbtno, predtekmovanje
11:40 Erazem Tomšič, težavnost, kvalifikacije
11:53 Jana Čušin, 200m delfin, predtekmovanje
12:00 Jesenice : Sparta
13:10 Maša Ahec, težavnost, kvalifikacije
15:20 Jesenice : Tralee
16:20 Jesenice : East Samos
17:10 Tinkara Lipovec, 50m hrbtno, finale???
17:38 Jana Čušin, 200m delfin, finale???
V komentarjih spodaj bomo sproti sledili rezultatom naših športnikov. Seveda pa bomo vsaj 2x tudi danes pripravili tudi povzetke jeseniških nastopov. Danes bo znano, ali se nogometaši in košarkarji uvrščajo v izločilne boje. Ostanite z nami!

Rezultati 2.dan, 1.del ; poročilo
Najprej sta bili na vrsti plavalki. Tinkara Lipovec se je v disciplini 50m hrbtno suvereno uvrstila v popoldanski finale s 4.časom kvalifikacij. Popoldan se v bazenu obeta mesarsko klanje, saj prvo in četrto loči le 72 stotink sekunde. Jana Čušin je nastopila na 200m delfin in zasedla končno 11.mesto.
Nato so se s prvo smerjo kvalifikacij težavnosti spoprijeli plezalci. Najbolj se je znova izkazala Maša Ahec, ki je priplezala do vrha smeri, Erazem Tomšič je padel na 29 oprimku, Alex Andonov pri dvajsetem. V drugi kvalifikacijski smeri je Maša Ahec prišla do višine 37+ (le 3 oprimke pod vrhom!!!), Alex Andonov do 11+, Erazem Tomšič pa do 12+. Končne uvrstitve in udeleženci finala bodo znani naknadno in boste o njih obveščeni.
Nogometaši so se pomerili s Sparto iz Grčije. Začeli so udarno in kmalu povedli 2:0. Grki so se nato zbrali in izenačili na 2:2, in nato še povedli 3:2. Končni rezultat je bil 4:3 za Grke, kar pomeni, da se igre za naše nogometaše zaključujejo v skupinskem delu, ki so ga končali na 3.mestu z eno zmago in dvema porazoma in končnim 9-12 mestom. Fantom lahko čestitamo za borbo in dostojno zastopanje Jesenic na angleških zelenicah.
Alex Andonov, težavnost, kvalifikacije
1.smer, višina 20
2.smer, višina 11+
Tinkara Lipovec, 50m hrbtno, predtekmovanje, 4.mesto, uvrstitev v FINALE
Erazem Tomšič, težavnost, kvalifikacije
1.smer, višina 29
2.smer, višina 12+
Jana Čušin, 200m delfin, predtekmovanje, končno 11.mesto
Jesenice : Sparta 3:4
Maša Ahec, težavnost, kvalifikacije
1.smer, VRH
2.smer, višina 37+
Končne uvrstitve kvalifikacij plezalcev bodo znane naknadno in boste o njih seveda obveščeni. Poleg objave rezultatov, pa nas popoldan čaka še nekaj jeseniških nastopov:
15:20 Jesenice : Tralee
16:20 Jesenice : East Samos
17:10 Tinkara Lipovec, 50m hrbtno, FINALE
ZA VAS bomo ažurno spremljali dogajanje in vas sproti obveščali o dosežkih mladih Jeseničanov.

2.dan, 2.del ; poročilo dneva
Nogometaši so z igrami zaključili že dopoldan po porazu z grško Sparto, popoldan pa so igrali še tekmo za razvrstitev, kjer je bila od njih boljša Pesnica, tako da so na koncu osvojili končno 11-12 mesto.
V popoldanskem delu so se najprej naši košarkarji pomerili z ekipo Tralee iz Irske in izgubli z 21:6. Svojo zadnjo tekmo na igrah so nato odigrali proti ekipi East Samos iz Grčije in izgubili 8:7. To je pomenilo tudi konec nastopov košarkarjev Jesenic, ki tako kot nogometaši svoj nastop na igrah zaključujejo v skupinskem delu. Njihov izkupiček zmaga in štirje porazi.
Dobili smo tudi rezultate kvalifikacij v težavnosti za plezalce. Maša Ahec je osvojila 6.mesto in se tako prebila še v svoj drugi FINALE, Alex Andonov je zasedel končno 17. mesto, Erazem Tomšič pa je kvalifikacije končal na 14. mestu. Za Erazma in Alexa so tako igre končane, Mašo pa jutri čakata še finalna nastopa in borba za kolajno v balvanskem in težavnostnem plezanju.
V bazenu se je v finalu na 50m hrbtno borila Tinkara Lipovec in s časom 31,18 zasedla končno nehvaležno 4. mesto. Za srebrno kolajno je zaostala pičlih 26 stotink sekunde. Takoj po tekmi je to pomenilo strašansko razočaranje, a na našo plavalko smo lahko upravičeno ponosni. Četrto mesto na Svetovnih igrah in borba za kolajno do zadnjih centimetrov dirke, ni mačji kašelj!
Tekmovalni del Ekipe Jesenic, drugi dan
Jana Čušin, 200m delfin, končno 11. mesto
Tinkara Lipovec, 50m hrbtno, končno 4. mesto
JESENICE : Sparta , 3:4
Alex Andonov, kv.težavnost, končno 17. mesto
Erazem Tomšič, kv.težavnost, končno 14. mesto
Maša Ahec, kv.težavnost, 6.mesto, FINALE jutri
JESENICE : Tralee 6:21
JESENICE : East Samos 7:8
S tem pa iger za Jesenice še ni konec. Fantje so z igrami že končali, vsa tri dekleta pa bodo dejavna tudi jutri. Plavalki čaka tretji tekmovalni dan. Jano čaka nastop na 200m prsno, Tinkaro pa na 200m hrbtno in 200m mešano. Plezalko Mašo Ahec čakata dva finalna nastopa. Najprej v balvanskem in nato še v težavnostnem plezanju.
Še danes vam, tako kot včeraj ponudimo fotoutrinke dneva, jutri pa spet bodite z nami in stiskajte pesti za naša dekleta!

3. tekmovalni dan, poročilo
Maša Ahec se je najprej spoprijela v finalu z balvani. Njen rezultat je bil ena dosežena cona. To je zadostovalo za končno 8. mesto.
V bazenu sta v kvalifikacijah nastopili Jana in Tinkara. Tinkara je na 200m hrbtno dosegla 7.čas kvalifikacij in je tako nastopila še v svojem tretjem finalu na igrah, na 200m mešano pa ravnotako 7.čas in bi se uvrstila v še četrti finale, a sta se s trenerjem dogovorila, da finalni nastop zaradi prenatrpanega urnika pretežkih disciplin v prekratkem času odpovesta in se posvetita finalu v hrbtni tehniki. Jana Čušin je svoj zadnji nastop opravila v disciplini 200m prsno in dosegla 23.čas kvalifikacij in s tem zaključila svoje nastope na igrah.
V popoldanskih finalih sta nastopili Tinkara na 200m hrbtno in Maša v težavnostnem plezanju
Tinkara je v svojem tretjem finalu zasedla končno 5.mesto in tako zaključila igre s 4., 5., 7. in še enim 5. mestom.
Maša je v težavnosti priplezala do 4.mesta in igre zaključila s končnimi uvrstitvami na 9., 8., in 4.mesto.
Maša Ahec, balvani, finale, končno 8.mesto
Tinkara Lipovec, 200m hrbtno, kvalifikacije, 7.mesto, FINALE
Jana Čušin, 200m prsno, kvalifikacije, končno 23.mesto
Tinkara Lipovec, 200m mešano, končno 7.mesto
Tinkara Lipovec, 200 hrbtno, finale, končno 5.mesto
Maša Ahec, težavnost, končno 4.mesto
Igre so končane. Sledi zaključna slovesnost in pot domov. Za vas pripravljamo še celoten pregled jeseniških uvrstitev. Iz zaključne slovesnosti se vam oglasimo s fotoutrinki, pot domov pa bomo spremljali in vas obveščali. Upamo, da bo šlo po planu bolj, kot pot v Anglijo.

KONČNE UVRSTITVE - TEAM JESENICE
Tako, dragi naši, International Childrens Games 2022 v Coventryju so končane. Iger so se prvič udeležile tudi Jesenice in pustile svoj pečat. Res je, do kolajne nismo prišli, a kdo bi si pred igrami drznil pomisliti, da bomo TAKO ZELO BLIZU?? In to ne le enkrat. Tinkari Lipovec je v disciplini 50m hrbtno do srebra (2.mesto sta si razdelili 2 plavalki) zmanjkalo vsega 26 stotink sekunde. Tudi v disciplini 100m hrbtno je do kolajne zmanjkalo manj od sekunde. Maši Ahec je v težavnostnem plezanju do kolajne zmanjkal le oprimek. V tako ostri konkurenci je bilo to dovolj, da je končala kot četrta. Kar se nas tiče, VRHUNSKI DOSEŽEK! Dekleti sta skupaj poskrbeli za kar sedem (7!!!!!) uvrstitev v deseterico, in to v konkurenci iz 83ih mest, iz 32 držav iz celega sveta. Lahko smo prepričani, da bomo za njiju še veliko slišali. Čeprav sta za las ostali brez medalj, moramo biti nanju neizmerno ponosni. Rezultati pa morajo biti velik motiv tudi za dekleti, da vztrajata na svoji športni poti in na poti do svojih sanj! Povsem mirno lahko zapišemo, da gre za dva mlada upa prihodnosti jeseniškega športa. Dekleti si s četrtima mestoma delita najboljši jeseniško uvrstitev na, za Jesenice premiernih Igrah.
Potem imamo tu še ostale predstavnike v individualnih športih, ki so bolj ali manj prvič okusili tako močno mednarodno konkurenco, uspešno premagali tremo in nastopili po svojih najboljših močeh. Jana Čušin, Alex Andonov in Erazem Tomšič si za svoje nastope vsekakor zaslužijo vse pohvale! Želimo jim, da na športni poti vztrajajo in vztrajajo. Z izkušnjo iz Coventryja so bogatejši od velike večine mladih športnikov, ki priložnosti za nastop na igrah ne dobijo nikoli. Naj bo to lepa popotnica za prihodnost!
Naši nogometaši so izjemno začeli igre, z zmago proti Kfar Sabi, nato pa naleteli na premočno Gytheio. Naslednji dan so v boju za četrtfinale igrali s kasnejšim finalistom (!!) Sparto in že vodili z 2:0, a na koncu morali priznati premoč Grkom s 4:3. V tekmi za razvrstitev proti Štajercem iz Pesnice ni bilo več ne energije in ne motivacije, zato so Pesničani osvojili mesta 9-10, Jeseničani pa 11-12, med 16 ekipami. Vsekakor zadovoljiv rezultat jeseniškega nogometa! Če vzamemo v vednost tudi to, da so fantje 3 tekme odigrali v roku 26ur, česar niso vajeni, smo lahko nanje še toliko bolj ponosni.
Košarkarji so začeli zelo nesrečno in po podaljški izgubili s Hadero iz Izraela. Verjetno malce pod vtisom poraza, so nato naleteli na izjemno razpoložene Švicarje iz Montreuxa in visoko izgubili. Tisti dan so nato še premagali Inssbruck. Drugi dan je bil od Jeseničanov boljši Tralee iz Irske in na koncu še grški East Samos, spet tesno 8:7. Ob zavedanju, da so fantje odigrali 5 tekem v roku 27ur, jim nimamo česa zameriti. Malce pa je vendarle zmanjkalo tudi športne sreče. Končna uvrstitev košarkarjev je bilo tako 5.mesto v skupini in skupno 17.-20. mesto med 24 ekipami
NOGOMET
11-12 mesto Team Jesenice 1zmaga, 2 poraza
KOŠARKA
17-20 mesto Team Jesenice 1 zmaga, 4 porazi
ŠPORTNO PLEZANJE
4.mesto Maša Ahec, težavnostno plezanje
8.mesto Maša Ahec, balvansko plezanje
9.mesto Maša Ahec, hitrostno plezanje
11.mesto Erazem Tomšič, hitrostno plezanje
12.mesto Erazem Tomšič, balvansko plezanje
12.mesto Alex Andonov, hitrostno plezanje
14.mesto Erazem Tomšič, težavnostno plezanje
17.mesto Alex Andonov, težavnostno plezanje
18.mesto Alex Andonov, balvansko plezanje
PLAVANJE
4.mesto Tinkara Lipovec, 50m hrbtno
5.mesto Tinkara Lipovec, 100m hrbtno
5.mesto Tinkara Lipovec, 200m hrbtno
7.mesto Tinkara Lipovec, 200m mešano
11.mesto Jana Čušin, 200m delfin
23.mesto, Jana Čušin, 200m prsno
26.mesto Jana Čušin, 100m prsno
28.mesto Jana Čušin, 100m delfin

Team Jesenice, ICG, Neprecenljive izkušnje
Ko pod vse skupaj potegnemo črto, lahko zaključimo, da so bile igre za Jesenice uspešne. Sedem uvrstitev v prvo deseterico, naslednjih deset uvrstitev med desetim in dvajsetim mestom in še 3 med 20. in 30. mestom. Lahko vam zaupamo, da so veliko večja mesta z veliko daljšo tradicijo nastopov po izidih zaostala daleč za nami.
Vsi skupaj se lahko samo sprašujemo, kaj bi bilo brez zapletov na poti v Anglijo, ko bi naši športniki lahko opravili uradne treninge, da bi spoznali tekmovališča takrat kot konkurenca namesto šele tik pred tekmami in se primerno odpočili pred tekmovalnim delom iger. Žal bo to ostalo neodgovorjeno za vedno. Bo pa ostala izkušnja za naslednje Igre na katere se bodo Jesenice odpravile, športnikom pa bo ostala izkušnja, ki jim bo lahko koristila v prihodnosti.
Globok poklon, Team Jesenice! Hvala za vse!

Team Jesenice je doma - misija ICG Coventry končuje
Ravnotako se od FB profila ZzŠJ poslavljam pisec o dogodku.
Hvala športnikom in trenerjem za športni utrip, ki ste nam ga pričarali! Mesto je dihalo z vami in ponosni smo na vas!
Hvala vam, dragi sledilci, ker ste nas brali in sledili igram in našim mladim športnikom. Za marsikoga od njih bomo še slišali! V to smo prepričani!!!

Srečno! Do naslednjič.

Avtor prispevkov: Miha Lipovec