Foto arhiv

INTERKONTINENTALNI POKAL 2006

2. Celinski pokal v sankanju, Savske jame, 21. in 22. januar 2006

Gorenjski sankači za nekaj desetink ob ekipno lovoriko

Planina pod Golico - Pohvale organizatorjem za odlično pripravo progo in obetavne vožnje mladih gorenjskih sankačev, sta bili glavni značilnosti 2. tekme za celinski pokal v sankanju na naravnih progah v Savskih jamah nad Jesenicami. Med 60 tekmovalci iz štirih držav so bili po pričakovanju najboljši Italijani in Avstrijci, krepko ob boku pa so jim stali tudi slovenski, ki so jih zastopali tekmovalci in tekmovalke treh gorenjskih klubov iz Podljubelja, Železnikov in Jesenic. Najbolje so s progo opravili štirje tekmovalci kluba iz Podljubelja. Borut Kralj sicer ni ubranil lanskoletne zmage, vendar je bil med najhitrejšimi. »Škoda, da sem zamudil priložnost na odlično pripravljeni progi. Na treningu in v prvi vožnji je šlo v redu, v drugi pa sem imel prevelik zaostanek« je dejal na cilju, ko je pristal na nehvaležnem 4. mestu.

Za pravo veselje ljubiteljev sankanja sta poskrbela Žiga Pagon in Ervin Marn. Ugnala sta vse svoje nasprotnike in se veselila medalj. Žiga najbolj žlahtne, Ervin pa srebrne. Še ena medalja je ostala na Gorenjskem. Pri starejših mladinkah jo je osvojila Živa Janc, sicer v skromni konkurenci dveh tekmovalk v tej kategoriji.

V ekipnem delu tekmovanja za 49. pokal mesta Jesenice se je Kralju, Pagonu in Marnu, ki so zastopali barve slovenske reprezentance, za nekaj desetink sekunde izmuznila lovorika, ki so domov odnesli Italijani.

Pri Sankaškem klubu Jesenice imajo nekaj krize v tekmovalnih vrstah, so pa zato izvrstni organizatorji tekmovanj v Savskih jamah. Tudi letos so dobili kup pohval od predstavnikov Mednarodne sankaške Zveze FIL, ki so celo ponudili izvedbo tekme za svetovni pokal. Predsednik Sankaškega kluba Jesenice Jani Gregorič: »Zaradi več kot tri metre debele snežne odeje smo progo uredili z izjemnimi napori, zato smo teh pohval še bolj veseli. To je dober obet za velik sankaški praznik v letu 2007, ko bo tekmovanje za 50. Pokal mesta Jesenice. in 20. Celinski pokal.«

Janko Rabič