Razpisi

Predavanje dr. Mitja Bračiča: Praktični prikaz razvoja hitrosti in agilnosti ter razvoj specifičnega timinga oz. reakcijskega časa

torek, 14.4.2015

 

Zavod za šport Jesenice in Športna zveza Jesenice vabita na drugo predavanje dr. MITJA BRAČIČA z naslovom:

PRAKTIČNI PRIKAZ RAZVOJA HITROSTI IN AGILNOSTI TER RAZVOJ SPECIFIČNEGA TIMINGA oz. REAKCIJSKEGA ČASA

Predavanje bo v telovadnici Športne dvorane Podmežakla v torek, 14. aprila 2015 ob 18:00.

Na predavanje vabljeni trenerji, športniki, starši, rekreativci; vsi, ki bi želeli izvedeti še kaj več o športni vadbi. Na seminarju bo prikazana praktična izvedba treninga za razvoj hitrosti, agilnosti in razvoj reakcijskih časov.

Za vse je seminar BREZPLAČEN.

Dr. Mitja BRAČIČ:
»V procesu športnega treninga prihaja nenehno do povezave razvoja gibalnih sposobnosti in tehnične priprave. Ta odnos je dinamičen in vedno drugačen glede na etape trenažnega procesa in biološkega razvoja športnika. Tako zasnovana sodobna diagnostika omogoča objektivno analizo gibalnih struktur, izbor in uporabo najustreznejših trenažnih sredstev in metod za individualno modeliranje treninga. Najpomembnejši cilji sodobne športne diagnostike v procesu treninga so: 1) nadzor osnovnih in specifičnih gibalnih sposobnosti, 2) optimizacija tehnične priprave in s tem izboljšanje tekmovalnega rezultata, 3) modeliranje biomehaničnih struktur gibanja, 4) ugotavljanje in analiza napak pri izvajanju tehnike športne discipline, 5) preventiva pred poškodbami, 6) pozna rehabilitacija športnih poškodb in telesna priprava glede na specifiko športne discipline, 7) izdelava merskih protokolov in podajanje uporabnih informacij trenerjem in tekmovalcem, 8) nadzor motorične in tehnične priprave v fazi neposredne priprave za pomembna tekmovanja (svetovna in evropska prvenstva, olimpijske igre), 9) nadzor tehnične priprave v tekmovalnih razmerah in 10) prispevek k razvoju športne znanosti ter izobraževanju trenerjev in tekmovalcev.

Z izmerjenimi rezultati športne diagnostike najbolj natančno postavimo temelje načrtovanja športne vadbe ali terapije po poškodbah. Načrtovanje vadbe vsebuje individualni program za športnika (telesna priprava - preventiva, rehabilitacija poškodb oz. izboljšanje deficitov v telesni pripravljenosti), programe za homogene skupine (po starosti, spolu, nivoju tekmovalcev), ter letni program vadbe za celotno športno ekipo.

Doseganje vrhunskih rezultatov v športu je v zadnjem obdobju je vse bolj povezano z novimi tehnološkimi, raziskovalnimi in organizacijskimi metodami v procesu treninga. Vrhunskih rezultatov ni več mogoče pričakovati na osnovi izkušenj, intuicije in drugih slučajnih dejavnikov. Na današnji stopnji razvoja športa so rezultati vse bolj produkt programiranega in kontroliranega procesa treninga. Športna diagnostika, ki temelji na novih tehnologijah in tehnološko-metodoloških rešitvah ima pri tem izjemno pomembno funkcijo.

Na seminarju bomo prikazali uporabo rezultatov športne diagnostike oz testiranj pri načrtovanju vadbe in pravilnem izboru metod in sredstev treniranja za izboljšanje tekmovalnih rezultatov. Osredotočili se bomo na razvoj hitrosti in agilnosti ter na razvoj specifičnega timinga oz reakcijskih časov.

Z vami bomo delili izkušnje s treninga nogometašev, rokometašev, skakalcev, judoistov, tenisačev in drugih športov.«

Športni pozdrav!