Rezultati

CURLING KLUB JESENICE

28.09.2011

   

Zametki curlinga so v stari družabni igri, ki so jo igrali na zaledenelih jezerih in si tako krajšali dolge zime. Kmalu pa so se izoblikovala enotna pravila, nekdaj zgolj družabna igra je postala resen šport s strogo določenimi pravili, urejeno igralno površino in profesionalno opremo. Ustanovile so se nacionalne curling zveze, se povezale v svetovno zvezo, v okviru te pa potekajo mednarodna tekmovanja.
Od leta 1998 je curling tudi redna disciplina olimpijskih iger. Curling je najbolj razvit v Kanadi, na Škotskem in v Skandinaviji, v zadnjem času pa vedno bolj vidno vlogo igrajo tudi ostale evropske države.

Gre za šport, pri katerem sta zmaga ali poraz rezultat dela cele ekipe. Zahteva dobro fizično pripravljenost, razum in spretnost ter psihično kondicijo.

Leta 2010 se je ustanovila Curling zveza Slovenije, ki je že istega leta postala članica Svetovne curling zveze, ter članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Curling zveza Slovenije je organizirala dve državni prvenstvi, zadnje v aprilu 2011, ko so v kategoriji moških državni prvaki postali Modeli iz Curling kluba Jesenice v sestavi Zvone Sever, Mitja Donoša, Domen Zalokar, Matjaž Prezelj. Ti po pravilih Curling zveze Slovenije za sezono 2011/2012 predstavljajo državno reprezentanco, kot peti član pa se jim je pridružil še Mitja Resman.

Med 30.9. in 9.10.2011 bo ekipa zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu skupine C v Tarnbyju na Danskem, kjer se bo pomerila z 8 reprezentancami.

Priprave reprezentance so od začetka avgusta potekale v ledenih dvoranah na Jesenicah in v Zalogu, ter v Kitzbuhlu, kjer so Modeli trenirali pod vodstvom Avstrijca Andreasa Unterebergerja. V sklopu priprav so odigrali dva turnirja – že spomladi so uspešno nastopili na odprtem prvenstvu Čehoslovaške, jeseni pa na turnirju v Kitzbuhlu. Zadnji trening pred odhodom na evropsko prvenstvo je v Kussnachtu v Švici vodil Jean Peirre Rutsch, trener italijanske curling reprezentance.

Modeli so torej dobro pripravljeni in skupaj z ostalimi člani Curling kluba Jesenice nestrpno pričakujejo prvi nastop slovenske reprezentance na evropskem nivoju.

Več o jeseniškem Curling klubu si lahko preberete na:
http://www.curling-jesenice.si