Rezultati

TAEKWONDO

17.10.2011

Nika iz svetovnega prvenstva z bronasto medaljo

V glavnem mestu Severne Koreje se je končalo XVII. Člansko svetovno prvenstvo v Taekwondo-ju verzije ITF. Slovenska reprezentanca je osvojila srebrno in bronasto medaljo ter dosegla sedem uvrstitev od četrtega do osmega mesta.

V minulih dneh so se v Severni Koreji, zibelki Taekwondo-ja, pomerili najboljši svetovni Taekwondoisti verzije ITF. Prvenstva se je udeležilo preko 800 tekmovalcev iz več kot 80 držav, ki so tekmovali v formah, borbah, specialni tehniki, testu moči in samoobrambi.

V Pjongjangu, prestolnici Severne Koreje, je slovenske barve zastopalo deset tekmovalcev, dva trenerja, predsednik ITF Zveze za tradicionalni Taekwon-do Slovenije, podpredsednik evropske Taekwon-do federacije, sodnik in dva spremljevalca. Samo prvenstvo je bilo izjemno zanimivo, ne samo zaradi odličnih in izkušenih tekmovalcev, temveč tudi zaradi same države gostiteljice, kjer vsak obiskovalec dobi občutek, da se je podal za nekaj desetletij v preteklost.

Slovenska izbrana vrsta je znova dokazala, da nekajmesečne intenzivne priprave niso bile zaman in da se njeni tekmovalci brez težav merijo z najboljšimi svetovnimi nasprotniki, jih premagujejo ali pa jim vsaj zelo otežujejo pot proti medaljam. Žal je na vsakem prvenstvu poleg odlične pripravljenosti potrebno imeti tudi kanček športne sreče in naklonjenost sodnikov, ki pripomoreta k napredovanju.

Slovenska reprezentanca je osvojila eno srebrno in eno bronasto odličje. Bronaste medalje se je veselila Nika Plečnik (Tiger Jesenice) in s tem ponovila uspeh z zadnjega svetovnega prvenstva. Uspešno je premagala psihični pritisk, ki ga je kot nosilka medalje čutila, saj je, kot je sama dejala, veliko težje medaljo ubraniti, kot osvojiti. Srebrno medaljo pa je osvojila Staša Lipnik (Skala Velenje), ki je prvič nastopila v članski konkurenci in že poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev. Tik pred osvojitvijo medalje pa so bili slovenski taekwondoisti še sedemkrat.

Trenerja Landeker in Ičanovič sta bila z nastopi svojih varovancev zelo zadovoljna, njun načrti pa so že usmerjeni v prihodnje leto, ko slovensko reprezentanco čakata evropsko prvenstvo za vse kategorije v Bolgariji, ter mladinsko in veteransko svetovno prvenstvo na Slovaškem.

Slovenski rezultati XVII. članskega svetovnega prvenstva:

Člani:

 • Staša Lipnik (Skala Velenje), borbe, članice, - 63 kg - 2. mesto
 • Nika Plečnik (Tiger Jesenice), forme, članice, črni pas II.dan - 3. mesto
  borbe, članice, -51 kg- 4.-8. mesto
 • Uroš Rupreht (Skala Velenje), člani, borbe, -71 kg - 4.-8. mesto
 • Tanja Verboten (Skala Velenje), forme, članice, črni pas I.dan - 4. - 8. mesto
 • Kristina Podgrajšek (Unior Zreče), borbe, članice, -57 kg - 4.-8. mesto
 • Sarah Sobota (Skala Velenje), borbe, članice, -75 kg - 4.-8. mesto
 • Saša Sirše (Škorpijon Ljubljana), borbe, članice, -69 kg - 4.-8.mesto
 • Ženska članska ekipa (Plečnik, Lipnik, Podgrajšek, Sebešan, Verboten, Sobota) članice ekipne forme - 4.-8. mesto
 • Gašper Rek (Skala Velenje), člani, borbe, -78 kg
 • Žan Marguč (Unior Zreče), borbe, člani, -64 kg
 • Stela Sebešan (Tiger Ljubljana)
 • Ženska članska ekipa (Plečnik, Lipnik, Podgrajšek, Sobota, Verboten, Sirše) članice ekipne borbe