Rezultati

VELIK MEDNARODNI USPEH ALEKSANDRE VOVK

26.9.2016

Namiznoteniška igralka Aleksandra Vovk iz Mojstrane, ki je svojo uspešno športno kariero začela v namiznoteniški dvorani Podmežakla, si utira pot tudi v najmočnejši mednarodni konkurenci in se vztrajno vzpenja po svetovni jakostni lestvici.

Aleksandra je lani že svojo prvo sezono v mladinski konkurenci končala na vrhu državne jakostne lestvice, za nameček pa pri komaj 15 letih prevzela še 1. mesto v kategoriji članic do 21 let. Z mladinsko reprezentanco Slovenije je za en korak zgrešila medaljo na julijskem evropskem prvenstvu, kjer so dekleta na koncu končala na odličnem 8. mestu.

V letošnji sezoni se je Aleksandra na povabilo predsednika NTZS Marjana Hribarja in državnega selektorja Jožeta Urha, pridružila našemu namiznoteniškemu dragulju Darku Jorgiču in drugim reprezentantom, ki svoje znanje nabirajo v okviru olimpijskega državnega namiznoteniškega centra na Otočcu. V skladu s tem, je zamenjala tudi šolo in se preselila v dijaški dom Novo mesto.

Na ta način bo njen trenažni proces bistveno bolj učinkovit, saj se je v pretekli sezoni morala vsak dan voziti na treninge v Mengeš, za vožnje je porabila v povprečju 3-4 ure dnevno in je bila zaradi tega cele dneve od doma, vse skupaj pa je bilo za njo izjemno naporno.

Učinek dela v NT centru, se je pokazal že na mednarodnem prvenstvu Slovenije, ITTF World Junior CIrcuit turnirju, ki je od 21. do 25. septembra potekal na Otočcu, kjer je Aleksandra upravičila svoj status na državni jakostni lestvici in se je edina od naših mladink uvrstila v četrtfinale. Na poti do tega izjemnega rezultata, je premagala dve, po položaju na svetovni jakostni lestvici mladink, precej močnejši igralki, Nemko Janino Kammerer in Tijano Jokić iz Srbije. Nemka je pred Aleksandro na svetovni jakostni lestvici mladink kar 128 mest, zaseda namreč 80. mesto, Srbkinja pa je na 89. mestu. Obe 18 let stari igralki je premagala z rezultatom 4/2. Da bi posegla po medalji, ji je preprečila ta trenutek najboljša hrvaška mladinka Andrea Pavlović, ki jo je Aleksandra na nedavnem mladinskem prvenstvu, v ekipnem delu premagala gladko s 3/0, tokrat pa je bila Hrvatica v izjemni dnevni formi in je že v osmini finala najprej presenetljivo odpravila SU Pei-Ling iz kitajskega Tajpeja in tudi proti Aleksandri ni popustila.

Še večji uspeh je 16 letna Mojstrančanka dosegla v konkurenci parov, z reprezentančno kolegico Ano Tofant, kjer sta osvojili srebro, potem, ko sta se uspeli prebiti vse do finala in premagali, vsaj na papirju, celo vrsto močnejših parov. Najbolj odmevna je zmaga proti 2. nosilkama turnirja, Nemkama Caroline HAJOK in Jennie WOLF. Tudi v finalu sta nudili odličen odpor favoriziranim Azijskim igralkam iz kitajskega Tajpeja, sicer 1. nosilkama turnirja, Pei-Ling SU in Ruei-Ling WEN. Azijki sta bili po izenačenem boju boljši s 3/1 (11-8,11-13,11-6,13-11). Srebrna medalja v močni konkurenci igralk iz celega sveta, je vsekakor izjemen rezultat in lepa spodbuda za nadaljnje delo.