Rezultati

Odlični uspehi Aleksandre Vovk v namiznem tenisu v letošnji sezoni

24.10.2018

ALEKSANDRA VOVK OB SLOVESU OD MLADINSKE KONKURENCE Z NAJVEČJIMI USPEHI V KARIERI

Zdaj 18 letna Mojstrančanka, Aleksandra Vovk, slovenska mladinska in članska namiznoteniška reprezentantka, ki je z igranjem namiznega tenisa začela, pod vodstvom svojega očeta v NTK Jesenice, svojo zadnjo sezono v mladinski konkurenci zaključuje izjemno uspešno, tako v državni kot v mednarodni konkurenci.

Poleg številnih posamičnih uspehov, je ponovno dokazala svoj izjemen talent za igranje dvojic, saj je v pretekli sezoni, od 4 možnih, osvojila kar 3 naslove državne prvakinje v tej konkurenci in sicer je aktualna državna prvakinja v konkurenci parov:
- med mladinkami in članicami do 21 let (skupaj s Katarino Stražar)
- v mešanih dvojicah med člani, skupaj s Petrom Hribarjem
S Petrom sta na državnem prvenstvu za člane pripravila prvovrstno presenečenje, ko sta že v četrtfinalu izločila glavna favorita za zmago, Alex Galič in Darka Jorgiča, v finalu pa sta premagala še druga favorita, Denija Kožula in Katarino Stražar.
Poleg zgoraj naštetih naslovov je, skupaj s Špelo Trelec, še državna podprvakinja v parih pri članicah.

V igri parov je največji mednarodni uspeh dosegla skupaj s Katarino Stražar, konec marca 2018, na zelo močnem mednarodnem turnirju, ITTF Premium Junior Circuit v Lignanu v Italiji. V četrtfinalu sta presenetljivo gladko premagali prvi nosilki, Romunki Tanio Plaian in Andreo Dragoman, takrat najboljšo mladinsko dvojico v Evropi in osvojili bronasto kolajno. V polfinalu sta po ogorčenem boju, precej nesrečno, z 2:3, izgubili s Kitajkama Chen Yi in Wu Yangchen, potem, ko sta vodili že z 2:0.

Največji uspeh za Aleksandro je pomenila uvrstitev na letošnje poletne mladinske Olimpijske igre v Buenos Airesu, kjer je lahko nastopilo le 32 igralk iz celega sveta. Aleksandra pa zgolj z uvrstitvijo na MOI ni bila zadovoljna. Igrala je odlično in to kljub temu, da je na igrah nastopala sama, brez pomoči trenerja ter več kot upravičila svoj nastop v Argentini. Z osvojitvijo 5. mesta v ekipni konkurenci je dosegla življenjski uspeh in zgodovinski rezultat za slovenski namizni tenis. Skupaj z Vladislavom Ursujem iz Moldavije je igrala je za ekipo »Evropa 5« (postavljena sta bila kot 24.). V boju za medaljo, sta klonila proti ekipi »Evropa 1«, za katero sta igrala trenutno 4. mladinka na svetovni lestvici, Sabina Šurjan iz Srbije in Šved Truls Moreghard, 3. na svetovni mladinski lestvici.
Mešane dvojice sta Aleksandra in Vladislav odigrala vrhunsko in do konca ostala celo neporažena.

Olimpijske igre v Buenos Airesu niso bile njeno zadnje dejanje v mladinski konkurenci, saj se je kot edina predstavnica Slovenija, uspela uvrstiti na svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo v začetku decembra 2018 v Avstraliji.

Aleksandra od pretekle sezone zelo uspešno nastopa v Avstriji, kjer je bila v 2. Bundesligi za članice z izjemnim izkupičkom 50 zmag in enega samega poraza najboljša igralka lige. Prav po zaslugi z njenih zmag in odlični iger, se je njena ekipa Ossiachersee Bodensdorf uvrstila v elitno avstrijsko ligo.
Izkazala se je tudi na svetovnem ekipnem članskem prvenstvu, konec aprila na Švedskem, ko je nepričakovano premagala nekaj igralk, ki so bile takrat nekaj sto mest pred njo na svetovni članski jakostni lestvici.

S številnimi zmagami v mednarodni konkurenci je zelo napredovala na evropski in svetovni jakostni lestvici igralk do 18 let in dosegla ene najvišjih uvrstitev v zgodovini slovenskega namiznega tenisa.
Na evropski (ETTU) jakostni lestvici je bila najvišje uvrščena letos marca in sicer na 16. mestu, kar je najvišja uvrstitev kake naše mladinke v kar nekaj zadnjih letih (trenutno zaseda 24. mesto), na svetovni (ITTF) pa je bila najvišje avgusta 2018 in sicer 43., (trenutno je na 61. mestu).
Na položaj na jakostnih lestvicah v veliki meri vpliva število odigranih turnirjev, ki jih Aleksandra (žal) igra precej manj, kot igralke iz evropskega in svetovnega vrha. Kljub temu, je prav na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu, z zmagama proti Egipčanki Marwi Alhodaby (16. na JL ITTF) in Brazilki Bruni Takahashi (33. na JL ITTF), ki je bila v Argentini celo 5. v posamični konkurenci ter zelo solidnemu odporu proti Adriani Diaz (5. na ITTF JL) in Sabini Šurjan (4. na ITTF JL) dokazala, da se je sposobna kosati tudi z najboljšimi.
Prav gotovo bi imela možnosti za preboj v sam svetovni vrh, v kolikor bi bila deležna vsaj približno enakih pogojev, kot jih imajo najboljši igralci in igralke na svetu.